Puola vie Ukrainaan Patrian lisensoimia ajo­neuvoja – Patria: Jatkosta puolalaisten kanssa keskustellaan

Patrian viestintäjohtaja vahvistaa, että puolalaisella Rosomak SA:lla on voimassa oleva lisenssi. Sen sisällöstä ei voida kuitenkaan kertoa tarkemmin.

Ukraina on tilannut Puolasta sata panssaroitua Rosomak-ajoneuvoa, kertoi Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki lauantaina.

Ukraina on tilannut Puolasta sata panssaroitua Rosomak-ajoneuvoa, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi lauantaina. Niitä valmistetaan Puolassa suomalaisen Patrian lisenssillä.

Morawieckin mukaan Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal teki tilauksen perjantaina, kertoo uutistoimisto AFP. Tilaus rahoitetaan Puolan EU:lta ja Yhdysvalloilta saamilla varoilla.

Patrian viestintäjohtaja Sirje Ahvenlampi-Hyvönen vahvistaa HS:lle sähköpostitse, että puolalainen Rosomak SA -yhtiö on Patrian lisenssivalmistaja. Hänen mukaansa Patria keskustelee jatkuvasti Puolan puolustushallinnon ja Rosomakin kanssa ”jatkomahdollisuuksista”.

”Näissä keskusteluissa kartoitetaan niin Puolan tarpeita kuin vientimahdollisuuksiakin”, Ahvenlampi-Hyvönen kirjoittaa.

Hänen mukaansa Rosomakilla on voimassa oleva lisenssi, jonka tarkempaa sisältöä ei voida avata.

Ahvenlampi-Hyvösen mukaan Rosomak-ajoneuvot perustuvat Patrian AMV -ajoneuvo­perheeseen, jonka tuoteoikeudet ovat Patrialla. Niiden vienti Ukrainaan vaatii vientiluvan Suomelta.

”Uusien ajoneuvojen vienti Rosomakilta vaatii sopimuksen Patrian kanssa normaalin, Suomelta saatavan puolustus­tarvikkeiden vientiluvan lisäksi. Puolan puolustusvoimien omistamien ajoneuvojen vienti vaatii vientiluvan Suomelta samaan tapaan kuin useissa Ukrainaan liittyvissä muissakin vienneissä on uutisoitu”, Ahvenlampi-Hyvönen kertoo.

Aiemmin on kerrottu, että Patria toimittaa kriittisimmät komponentit ajoneuvoihinsa yksinoikeudella. Toisiko uusi käänne töitä Suomeen tai Patrialle?

”Mikäli Rosomak SA -yhtiö valmistaa uusia Rosomak-ajoneuvoja joko suoraan Ukrainalle tai korvaamaan Puolan nykyisiä, mahdollisesti Ukrainalle myytäviä ajoneuvoja, toimittaa Patria niihin tietyt komponentit.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat