Mies hyökkäsi huivittomien naisten kimppuun jogurtilla, myös naiset pidätettiin

Laajalti levinnyt video näyttää, kuinka mies kävi ilman hijabia asioineiden naisten kimppuun kaupassa.

Kaksi naista pidätettiin Iranissa sen jälkeen, kun mies oli käynyt heidän kimppuunsa, solvannut heitä ja tärvellyt lopulta heidän hiuksiaan ja vaatteitaan jogurtilla. Naiset eivät olleet peittäneet hiuksiaan.

Tapahtumista kertovasta videosta muodostui nopeasti viraali-ilmiö. Videolla näkyy, miten mies lähestyy kahta kaupassa asioivaa naista ja alkaa puhua heille. Kiivaasti elehtivä mies ottaa videon lopussa kaupan hyllyltä jogurttia, jota hän heittää naisten päälle.

Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä uutistoimistot AFP ja Reuters.

Iranin oikeuslaitos on myöntänyt pidättäneensä kaksi naista, jotka eivät ole noudattaneet lakia. Hijabin eli hiukset ja kaulan peittävän huivin käytöstä tuli Iranissa pakollista kaikille naisille vuonna 1983.

Myös ostoksilla olleiden naisten kimppuun käynyt mies on pidätetty aiheuttamansa järjestyshäiriön vuoksi.

Iranissa on vaadittu kuukausia kestäneissä mielenosoituksissa hijabin pakollisen käytön lopettamista.

Mielenosoitukset alkoivat syyskuussa sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdi Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Amini oli pidätetty Teheranissa ”väärin puetun” hijabin vuoksi.

Eri puolilla Irania levinneissä mielenilmauksissa on poltettu päähuiveja ja huudettu hallinnon vastaisia iskulauseita. Moni nainen on myös jättänyt noudattamatta vaatimusta käyttää hijabia.

Tuhansia mielenosoittajia on pidätetty. Iran on teloittanut neljä protesteihin osallistunutta mielenosoittajaa.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi toisti lauantaina jälleen kerran, että iranilaisnaisten tulisi käyttää hijabia merkkinä uskonnollisuudestaan, kertoo Reuters.

”Hijabin käyttäminen on lain mukaista, ja lain noudattaminen on pakollista”, Raisi totesi.

Iranin korkeimman oikeuden puheenjohtaja Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i puolestaan sanoi maaliskuussa, että hijabin käyttämättä jättäminen merkitsee vihamielisyyttä iranilaisia arvoja kohtaan. Hänen mukaansa niitä, jotka siihen syyllistyvät, on rangaistava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat