Taleban sulki naisten ainoan radio­aseman, syyttää musiikin soittamisesta ramadanin aikana

Sadai Banowan -radioasemaa syytetään musiikin soittamisesta ramadanin aikana. Radioaseman johtajan mukaan väite on keksitty.

Koululaisia ulkoilmakoulussa Afganistanissa maaliskuun lopulla. Ääri-islamistinen Taleban-liike on toistuvasti asettanut lisää rajoituksia tyttöjen pääsylle koulutuksen pariin.

Ääriliike Taleban on sulkenut Afganistanin ainoan naisille ohjelmaa lähettävän Sadai Banowan -radioaseman. Koillis-Afganistanissa toimivaa asemaa syytetään musiikin soittamisesta pyhän paastokuukauden ramadanin aikana.

Asiasta kertovat muun muassa The Guardian ja NBC News.

Radioaseman nimi Sadai Banowan tarkoittaa darin kielellä ”naisten ääntä”. Asema aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten, ja sillä on kahdeksan työntekijää, joista kuusi on naisia.

Badahšanin maakunnan tiedotus- ja kulttuurijohtaja Moezuddin Ahmadi väitti, että asema rikkoi ”islamilaisen emiraatin lakeja ja määräyksiä” useita kertoja soittamalla musiikkia ramadanin aikana. Hänen mukaansa asema päätettiin siksi sulkea.

”Jos radioasema hyväksyy Afganistanin islamilaisen emiraatin politiikan ja takaa, ettei se toista samaa uudelleen, annamme sille luvan jatkaa toimintaansa”, Ahmadi sanoi.

Sadai Banowan -radioaseman johtaja Najia Sorosh kuitenkin kiisti rikkeen. Soroshin mukaan aseman sulkemiselle ei ollut perusteita eikä tarvetta. Hän kertoi pitävänsä viranomaistoimintaa salaliittona.

”Talebanin mukaan olemme soittaneet lähetyksissämme musiikkia. Se ei pidä paikkaansa”, hän sanoi.

Soroshin mukaan maakunnan viranomaiset saapuivat asemalle torstaina aamupäivällä ja määräsivät aseman suljettavaksi.

Musiikin soittamista ei ole Afganistanissa virallisesti kielletty.

Naisten radiokanavasta kerrottiin myös Helsingin Sanomissa kesällä 2021 julkaistussa artikkelissa.

”Minua on uhkailtu, että Taleban tulee tänne, kidnappaa ja tappaa minut", kanavan johtaja kertoi tällöin.

Lue lisää: Afganistanilaiset naiset pelkäävät Talebanin paluuta – naiset kertovat uhkailusta ja tiukkojen sääntöjen paluusta

Talebanit palasivat Afganistanissa valtaan elokuussa 2021, minkä jälkeen naisten oikeuksia on rajoitettu toistuvasti. Taleban on toistuvasti evännyt tytöiltä ja naisilta esimerkiksi mahdollisuuden peruskoulun jälkeiseen jatkokoulutukseen ja työelämään.

Aiemmin ääriliike hallitsi maata myös vuosina 1996–2001. Valtakausi päättyi syksyllä 2001, kun länsiliittouman joukot saapuivat maahan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat