Yhdysvaltalainen ajatus­hautomo: pohjois­korealaisen ydin­laitoksen toiminta kiihtynyt

38 North -ajatushautomon analysoimien satelliittikuvien perusteella näyttää, että Pohjois-Korea pyrkii lisäämään fissiilisen materiaalin tuotantoa ydinaseiden valmistamiseen.

Pohjois-Korean valtiollisen KCNA-uutistoimiston maaliskuussa julkaisemassa kuvassa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tarkastaa vedenalaista ydinasetta.

Satelliittikuvat näyttävät suuren määrän toimintaa Pohjois-Korean merkittävimmässä ydintutkimuslaitoksessa Yongbyonissa, arvioi Pohjois-Korean tilanteen monitorointiin keskittyvä yhdysvaltalainen ajatus­hautomo 38 North.

Ajatushautomo tutki satelliittikuvia välillä 3.–17. maaliskuuta. Kuvien perusteella näyttäisi, että laitoksen kokeellinen kevytvesireaktori on lähes valmis. Reaktorin jäähdytyslaitteistosta valuva vesi viittaa siihen, että reaktori voitaneen pian ottaa käyttöön. Pohjois-Korea on myös aloittanut lisärakentamisen uraanin­rikastus­laitoksen lähettyvillä.

Asiasta kertoo 38 North verkkosivuillaan ja viestipalvelu Twitterissä sekä uutistoimistot AFP ja Reuters.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un on viime aikoina pyrkinyt lisäämään maan fissiilisen materiaalin tuotantoa, jotta se voi kasvattaa ydinasevarastoaan. 38 Northin arvion mukaan ydinlaitoksella näkyvä kehitys todennäköisesti liittyy tämän tavoitteen saavuttamiseen.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat varoittaneet viime vuoden alusta saakka, että Pohjois-Korea saattaa aloittaa ydinasekokeet uudelleen minä hetkenä hyvänsä. Ruotsalaisen Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin mukaan Pohjois-Korealla on arviolta 20 ydinkärkeä ja todennäköisesti tarpeeksi materiaalia 45–55 ydinaseen valmistamiseen.

Pohjois-Korea on viime aikoina lisännyt tekemiensä ohjuskokeiden määrää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat