Kanadan hallitus lupasi maksaa kymmenien miljardien korvaukset

Korvauksia maksetaan niille alkuperäiskansojen jäsenille, joita syrjittiin lasten hyvinvointijärjestelmässä.

Alkuperäiskansojen ja hallituksen suhteista vastaava ministeri Marc Miller tiedotustilaisuudessa Ottawassa keskiviikkona.

Kanadan hallitus on luvannut maksaa 23 miljardin Kanadan dollarin (noin 15,7 miljardin euron) suuruiset korvaukset hyvinvointijärjestelmässä tehdyn syrjinnän takia. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Summa on kolme miljardia enemmän, kuin viime vuonna neuvoteltu. Lisäksi korvausten piiriin kuuluu uuden sopimuksen myötä enemmän ihmisiä.

Korvaukset koskevat noin 300 000 lasta, nuorta ja perhettä, jotka olivat hyvinvointijärjestelmän piirissä vuosien 1991–2022 välillä. Sopimuksen taustalla on yli 15 vuoden takainen tapaus, jossa ihmisoikeustuomioistuin katsoi Kanadan hallituksen alirahoittaneen alkuperäiskansoihin kuuluvien lasten palveluja verrattuna muiden vastaaviin.

Syrjinnän jäljet näkyvät Kanadassa edelleen, sillä vaikka alkuperäiskansoihin kuuluvat lapset muodostavat vain alle kahdeksan prosenttia kaikista Kanadan alle 14-vuotiaista, yli puolet perhehoidossa tai sijaishuollossa olevista lapsista.

”Tänään julkistetut korvaukset ovat määrältään historiallisia ja vain alkuperäiskansojen lapsiin kohdistuneiden haittojen määrä vastaa sitä”, sanoi alkuperäiskansojen ja hallituksen suhteista vastaava ministeri Marc Miller lausunnossa.

”Tämä 23 miljardin Kanadan dollarin viimeinen korvauspäätös on hartaasti odotettu käännekohta niin monille tuhansille perheille”, kertoi puolestaan alkuperäiskansoja edustava Cindy Woodhouse.

Tuomioistuimen täytyy vielä antaa hyväksyntänsä uudelle sopimukselle, jonka hallitus ja alkuperäiskansojen edustajat ovat allekirjoittaneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat