Virolais­miehen epäillään välittäneen yhdys­valtalaista teknologiaa Venäjälle

Yhdysvaltalaisen korkean teknologian elektroniikan epäillään päätyneen Venäjän asevoimien ja hallinnon tarpeisiin. Pidätettynä on 45-vuotias Viron kansalainen.

Viron ja Venäjän välinen rajasilta kuvattuna Viron Narvasta.

Viron suojelupoliisi kapo on yhdessä Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kanssa pidättänyt miehen, jonka epäillään välittäneen kehittynyttä yhdysvaltalaista elektroniikkaa Venäjän asevoimien ja hallinnon tarkoituksiin. 45-vuotiaan Viron kansalaisen pidätyksestä 28. maaliskuuta tiedotti FBI:n Houstonin osasto torstain vastaisena yönä.

Pidätyshetkellä poliisi takavarikoi miehelle osoitetun lähetyksen, joka sisälsi muun muassa 130 kiloa radioteknologiaa.

Mies oli salakuljettanut ja järjestänyt sodankäynnissä tarvittavan elektroniikan salakuljetuksia Viron rajan yli Venäjälle yli vuosikymmenen ajan. Yhdysvaltojen oikeusministeriön tiedotteessa luetellaan muun muassa tutkan osia, hakkerointi­ohjelmistoja, analogisesta digitaalisiin järjestelmiin muuntimia ja muuta kehittyneen teknologian elektroniikkaa.

Viron yleisradioyhtiö ERR uutisoi jo vuonna 2012, että Yhdysvallat epäili miestä 2012 yhteistyöstä Venäjän tiedustelun kanssa ja kielsi häneltä elektroniikan maahantuonnin.

Epäillyllä oli Virossa 2000-luvun alkupuolella elektroniikan tukku- ja maahantuontiyritys. Sittemmin mies kiersi maahantuontikieltoa peitenimien ja pöytälaatikkoyritysten avulla.

Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan mies vaaransi toiminnallaan kansalaisten turvallisuutta Ukrainassa ja Yhdysvalloissa. Enimmillään häntä uhkaa 20 vuoden vankeusrangaistus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat