Uponnut säiliö­alus aiheuttaa hidasta ympäristö­katastrofia

Säiliöalus MT Princess Empress upposi Filippiineillä yli kuukausi sitten, mutta alusta alettiin pelastaa ja sen aiheuttamaa öljyvuotoa tukkia vasta maanantaina.

Kalastajat keräävät säiliöaluksesta vuotanutta öljyä rannalta Polassa Oriental Mindoro -maakunnassa Filippiineillä 22. maaliskuuta.

Filippiineillä helmikuun lopussa uponnut säiliöalus vuotaa öljyä, joka uhkaa alueen luontoa. Alus upposi 400 metrin syvyyteen Verde Island -salmella.

Alueella esiintyy maailman harvinaisimpia lajeja, kuten uhanalainen haukkakilpikonna. Lisäksi alueen kalastus tarjoaa ruokaa ja toimeentuloa yli kahdelle miljoonalle ihmiselle.

Öljyä on levinnyt muun muassa Verde Island Passagen merensuojelualueelle, jossa asuu kymmeniä kotoperäisiä lajeja, sanoi Marine Science Instituten apulaisprofessori Irene Rodriguez CNN-uutiskanavalle.

Uponnut säiliöalus paikannettiin 21. maaliskuuta, mutta se vuotaa edelleen. Filippiinien rannikkovartiosto kertoi CNN:lle, että sen tiimit ”eivät pysty todistamaan tai arvioimaan meneillään olevaa öljyvuotoa”.

Öljylautta on levinnyt merellä yli 250 kilometriä. Se on saastuttanut vähintään kolmen maakunnan rantoja, maksanut tuhansien kalastajien toimeentulon ja uhannut yli 20:tä merensuojelualuetta.

Rannikkovartiosto on pyrkinyt hillitsemään öljylautan leviämistä muun muassa improvisoiduilla kelluvilla esteillä. Vuorovesi on hankaloittanut tilannetta.

Aluksen pelastaminen ja vuodon tukkiminen aloitettiin maanantaina Yhdysvaltain laivaston avustuksella.

Filippiinien yliopiston Marine Science Institute on arvioinut, että öljylautta voi vaikuttaa jopa 36 000 hehtaariin merialuetta. Rannikkovartioston mukaan siivousryhmät ovat tähän mennessä poistaneet rannoilta 60 prosenttia öljystä muun muassa puomeilla.

Aluksen rahtina oli 800 000 litraa teollisuusöljyä, jota oltiin kuljettamassa pää­kaupunki Manilan läheltä Iloiloon Filippiinien keskiosassa. Aluksesta on vuotanut mereen rahtina ollutta öljyä sekä diesel-öljyä, jota alus itse käytti.

Filippiineillä on yli 7 600 saaren saaristo. Maan meriturvallisuus on huono, eivätkä öljyvahingot ja lauttaonnettomuudet ole harvinaisia.

MT Princess Empressin uppoamisen aiheuttamasta ympäristökatastrofista on käynnistetty senaatin tutkinta. Se keskittyy syytöksiin, joiden mukaan MT Princess Empress toimi ilman lupaa.

Aluksen omistaja ja operaattori RDC Reield Marine Services kieltäytyi vahvistamasta CNN:lle, oliko sillä lupa toimia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat