Israel on tehnyt ilmaiskuja Libanoniin: Sanoo iskeneensä Hamasin kohteisiin

Torstaina Libanonista ammuttiin tiettävästi kymmeniä raketteja Israeliin, joka pitää syyllisenä palestiinalaisia aseryhmiä. Israel teki ilmaiskuja myös Gazan palestiinalaisalueelle.

| Päivitetty

Israelin asevoimat kertoo aloittaneensa joukon iskuja Libanoniin, jonka alueelta ammuttiin eilen yli 30 rakettia Israelin puolelle. Ilmoitus hyökkäyksestä annettiin neljän jälkeen aamuyöstä.

Etelä-Libanonissa Tyroksen alueella kuultiin ainakin 3 räjähdystä aamun koittaessa perjantaina, kertovat uutistoimisto AFP:n toimittajat. Ainakin kaksi ammusta osui lähelle, kertoi läheisen palestiinalaisen pakolaisleirin asukas, joka sanoo kuulleensa räjähdykset.

Ohjus osui lähelle maanviljelijän taloa leirin läheisyydessä ja aiheutti vahinkoa, sanoo alueella oleva AFP:n kirjeenvaihtaja.

Hizbollahia tukevan al-Manar-kanavan mukaan tulituksen kohteena oli kolme eri aluetta eteläisessä Libanonissa, mukaan lukien pakolaisleirin alue.

Isku on kosto eilisestä tulituksesta Libanonin puolelta

Israelin asevoimien mukaan se iski useisiin kohteisiin, jotka kuuluvat äärijärjestö Hamasille Etelä-Libanonissa, kirjoittaa Times of Israel. Asevoimien lausunnossa sanotaan, että Israel iski "infrastruktuurikohteisiin" ja muihin Hamasin kohteisiin.

”Israelin asevoimat ei salli terroristiorganisaatio Hamasin toimia Libanonista käsin ja tulkitsee Libanonin vastuulliseksi kaikista alueeltaan tulevista tulituksista”, lausunnossa todetaan.

Israelin asevoimien mukaan Libanonista ammuttiin eilen 34 rakettia Israeliin. Israel sanoo olevansa varma, että kyse on palestiinalaisten raketeista. Mikään ryhmittymä ei toistaiseksi ole ottanut vastuuta raketeista.

Libanonin pääministeri Najib Mikati tuomitsi torstai-iltana jyrkästi sen alueelta Israeliin tehdyn raketti-iskujen sarjan, josta Israel syyttää alueen palestiinalaisia.

Mikatin mukaan Libanon torjuu kaikki yritykset käyttää sen aluetta hyväksi operaatioissa, joiden tavoitteena on tilanteen epävakauttaminen.

Aiemmin yöllä Israel teki ilmaiskuja saartamalleen Gazan palestiinalaisalueelle, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Israelin asevoimat tiedotti iskeneensä Gazaan, jossa kuultiin räjähdyksiä ja jonka yllä nähtiin lentävän Israelin sotilaslentokoneita.

Libanonista ammuttiin torstaina kahteen otteeseen raketteja Pohjois-Israeliin. Axios-sivuston mukaan raketteja on ammuttu Israelin asevoimien mukaan noin 25–30 kappaletta, ja kyseessä olisi laajin eskalaatio Israelin ja Libanonin raja-alueella sitten vuoden 2006.

Ensimmäisen rakettihyökkäyksen Israel on onnistunut torjumaan, maan asevoimat ovat kertoneet. Toinen hyökkäys alkoi vain joitakin minuutteja myöhemmin iltapäivällä.

Israelilainen toimittaja Yosef Israel julkaisi Twitterissä videon, joka hänen mukaansa näytti raketin osumaa Shlomin kaupungissa Pohjois-Israelissa.

Mikään ryhmä ei ilmoittanut heti ampuneensa raketteja, mutta joitakin tunteja aiemmin Iranin tukema vaikutusvaltainen libanonilainen Hizbollah-ryhmä ilmoitti ryhtyvänsä ”kaikkiin toimiin” tukeakseen palestiinalaisia, jotka ovat ottaneet yhteen Israelin joukkojen kanssa al-Aqsan moskeijassa Jerusalemissa aiemmin tällä viikolla, Times of Israel -lehti kertoo.

Israelin mukaan raketti-iskujen takana ei kuitenkaan ollut Hizbollah, vaan jokin palestiinalaismilitanttien ryhmä.

”Tiedämme varmaksi, että se oli palestiinalaisten tulta. Saattoi olla Hamas tai Islamilainen Jihad... mutta se ei ollut Hizbollah”, totesi Israelin armeijan tiedottaja, everstiluutnantti Richard Hecht uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ohjusiskun aiheuttamia vaurioita Shlomin keskustassa Pohjois-Israelissa torstaina.

Israelin poliisin pommiryhmän tutkija ohjuksen jäännöksen vierellä pohjoisisraelilaisessa Fassutassa torstaina.

The Jerusalem Post -lehden mukaan ainakin yksi israelilainen haavoittui raketin sirpaleesta ja toinen ihminen loukkaantui hakeutuessaan pommisuojaan.

Israelin ulkoministeri Eli Cohen totesi twiitissään, että Israel ryhtyy kaikkiin toimiin puolustaakseen itseään.

”Ensimmäinen päivä pesahia [juutalaisten pääsiäistä]. Samalla kun istumme juhlapöytään perheidemme ja ystäviemme kanssa Israelia kohtaa rakettituli, etelästä ja pohjoisesta. Tämä ei ole sattumaa”, Cohen sanoi.

Aiemmin torstaina Israelin asevoimat kertoi, että militanttiryhmät olivat ampuneet raketteja Gazan alueelta Israelin puolelle toista päivää perätysten.

Haaretz-lehden saaman tiedon mukaan Gazassa valtaa pitävän palestiinalaisten Hamas-ryhmän poliittinen johtaja Isma’il Haniyya saapui Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin keskiviikkona ja hän aikoo tavata Hizbollah-johtajan Hassan Nasrallahin. Israel pitää molempia ryhmiä terroristijärjestöinä, kuten monet länsimaatkin.

Useat ihmiset loukkaantuivat ja satoja pidätettiin keskiviikkona Israelin joukkojen ja palestiinalaisten yhteenotoissa, jotka saivat alkunsa poliisin ratsiasta. CNN-kanavan mukaan ratsioita oli keskiviikkona kaksi.

Ajankohta on herkkä, sillä muslimit viettävät pyhää Ramadanin paastokuukautta, kun taas juutalaiset viettivät keskiviikkona pesahia eli juutalaisten pääsiäistä.

Temppelivuorella sijaitsevaa al-Aqsan moskeijaa pidetään kolmanneksi pyhimpänä paikkana muslimeille Saudi-Arabian Mekassa ja Medinassa sijaitsevien moskeijoiden jälkeen.

Israelin ja Hizbollah-ryhmän väliset taistelut vuonna 2006 johtivat yli 1 200 ihmisen kuolemaan. Israelin puolella rajaa kuoli 165 ihmistä, joista 44 oli siviilejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat