Valkoinen talo: Trumpin hallinto asetti vain päivä­määrän: ”Ei minkäänlaista suunnitelmaa”

Bidenin hallinnon mukaan Trump asetti päivämäärän Afganistanista vetäytymiselle mutta ei laatinut minkäänlaista suunnitelmaa asian toteuttamiseksi.

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas avusti ihmisiä evakuointien aikana Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä elokuun 26. päivä 2021.

| Päivitetty

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto syyttää edeltävän presidentin Donald Trumpin hallintoa siitä, että Afganistanin sota päättyi Yhdysvaltain osalta kaoottiseen vetäytymiseen elokuussa 2021 ja Taleban-ääriliikkeen valtaannousuun.

Hallinnon koostamassa selvityksessä nykyinen Valkoinen talo katsoo, että Trumpin väki asetti vain päivämäärän Afganistanista vetäytymiselle ”mutta ei minkäänlaista suunnitelmaa toteutukselle”.

Väite esitetään Bidenin hallinnon torstaina julkaisemassa selvityksessä, jossa käydään läpi Afganistanin sodan loppuvaiheen opetuksia. Selvitys annetaan salaisena kongressille, mutta siitä julkaistiin torstaina kahdentoista sivun kooste.

Selvityksen mukaan Bidenin hallinnossa ajatellaan, että Yhdysvaltain joukkojen pidempi jääminen Afganistaniin ei olisi muuttanut sitä suuntaa, mihin asiat olivat menossa.

Taleban otti Afganistanin ja sen pääkaupungin Kabulin hallintaansa Yhdysvaltain vetäytymisen aikoihin, ja länsimaiden pystyttämä Afganistanin armeija romahti.

Trumpin hallinto teki Taleban-liikkeen kanssa helmikuussa 2020 Dohassa sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvallat lupasi vetäytyä Afganistanista toukokuun alkuun 2021 mennessä. Päivämäärä oli vain runsaat kolme kuukautta myöhemmin kuin Trumpin ja Bidenin hallintojen vallanvaihto.

Valkoinen talo katsoo, että Trumpin väki asetti ainoastaan päivämäärän vetäytymiselle.

Kun Biden astui valtaan 20. tammikuuta, Trumpin väki ei jättänyt perinnöksi esimerkiksi minkäänlaista suunnitelmaa amerikkalaisten tai muiden maiden kansalaisten evakuoimiseksi Afganistanista, selvityksessä syytetään.

Selvityksessä päivitellään myös sitä, kuinka Trump julkaisi lokakuussa 2020 twiitin, jossa hän lupasi amerikkalaissotilaiden palaavan ”jouluksi kotiin!”

Twiitin sisältö tuli yllätyksenä Trumpin sotilasneuvonantajille.

Pian sen jälkeen marraskuussa 2020 Trumpin hallinto oli antanut määräyksen, että viimeisetkin sotilaat vedetään maasta 15. tammikuuta 2021 mennessä eli ennen Trumpin virkakauden päättymistä. Tämä määräys kumottiin vain viikkoa myöhemmin ja korvattiin uudella päätöksellä, jonka mukaan Afganistaniin jäisi vielä 2 500 amerikkalaissotilasta.

Kun Biden pääsi valtaan riitaisten presidentinvaalien jälkeen, Yhdysvalloilla oli vähemmän joukkoja Afganistanissa kuin kertaakaan sitten vuoden 2001, kun maahan hyökättiin syksyn 2001 terrori-iskujen jälkeen. Taleban puolestaan oli vahvemmassa asemassa kuin koskaan, selvityksessä sanotaan.

Bidenin hallinnon johtopäätös oli, että Yhdysvaltain vähäiset joukot eivät olisi voineet pidätellä Talebanin voittokulkua Afganistanissa.

Biden venytti vetäytymispäivämäärää neljällä kuukaudella elokuun 31. päivään 2021. Hän oli luvannut kampanjansa aikana ”lopettaa” sodan Afganistanissa, ja siten hänellä oli sama päämäärä kuin edeltäjälläänkin.

Selvityksessä kerrotaan, että virheitä tai virhearvioita ei tehty vain Trumpin Valkoisessa talossa. Yhdysvaltain tiedusteluelimet päättelivät vuoden 2021 alussa, että Talebanilla veisi vielä vuoden tai kaksi ottaa haltuunsa pääkaupunki Kabul.

”Vielä niinkin myöhään kuin toukokuussa 2021 arvio oli, että Kabul ei joutuisi vakavan paineen kohteeksi kuin vasta loppuvuodesta 2021 sen jälkeen kun Yhdysvaltain joukot ovat lähteneet”, selvityksessä sanotaan.

Virhearvioita ei tehty vain Trumpin Valkoisessa talossa.

Selvityksessä listataan myös päätöksiä, joihin Biden ryhtyi presidentin tehtäviin noustessaan. Arviot ovat arvatenkin myönteisiä esimerkiksi sen suhteen, miten tehokkaasti ja miten suuren määrä ihmisiä Yhdysvallat evakuoi Afganistanista ennen amerikkalaisten lopullista poistumista maasta.

”Varhain kesällä [2021] presidentti Biden suuntasi sotilaallisia resursseja alueelle, jotta ne voisivat auttaa evakuoinneissa lyhyellä varoitusajalla. Tämä päätös mahdollisti sen, että Yhdysvallat saattoi myöhemmin... evakuoida menestyksellisesti 124 000 Yhdysvaltain pysyvästi maassa asunutta kansalaista, afganistanilaisia kumppaneita ja liittolaisten kansalaisia”, selvityksessä kehutaan.

Selvityksen mukaan Yhdysvallat ei ole kärsinyt millään tavalla kansainvälisesti siitä, että Afganistanista lähdettiin.

”Päinvastainen on tapahtunut. Meidän asemamme maailmassa on merkittävästi vahvempi, minkä voi nähdä monista kyselytutkimuksistakin”, selvityksessä sanotaan.

Bidenin mukaan hänen onnistunutta ulkopolitiikkaansa alleviivaa esimerkiksi se, että Suomesta on tullut sotilasliitto Naton jäsen ja Ruotsikin on matkalla jäseneksi.

Bidenin hallinnon mielestä terrorisminvastainen sota ei ole kärsinyt ja Yhdysvallat on yhä sitoutunut Afganistanin naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien edistämiseen.

Afganistanin naisten ja tyttöjen asema on huonontunut merkittävästi Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden lähdön jälkeen. Taleban-liike on esimerkiksi kieltänyt naisilta mahdollisuuden opiskella yliopistoissa. Tyttöjen koulunkäynti päättyy alakouluun.

Trump on syyttänyt Bidenia siitä, miten huonosti Afganistanista vetäytyminen tapahtui.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat