Hovi tukee tutkimusta, joka selvittää monarkian ja orjakaupan yhteyksiä

Brittikuninkaalliset ovat toistuvasti pahoitelleet suurvallan synkkää historiaa.

Kuningas Charles III kuvattuna Yorkissa 6. huhtikuuta.

Buckinghamin palatsi tekee yhteistyötä tutkijan kanssa, joka selvittää brittimonarkian yhteyksiä orjakauppaan 1600- ja 1700 -luvuilla, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Tutkimusta tekee Manchesterin yliopiston historioitsija ja sen odotetaan valmistuvan vuonna 2026. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Historic Royal Palaces -järjestön kanssa, joka huolehtii tyhjillään olevista kuninkaallisista palatseista.

Buckinghamin palatsi antaa tutkimusta varten pääsyn hovin arkistoihin ja kokoelmiin, joihin kuuluu muun muassa erilaisia asiakirjoja ja taidetta.

Kuningas Charles III suhtautuu Britannian aikoinaan harjoittamaan orjakauppaan ”erittäin vakavasti”, palatsin tiedottaja sanoo BBC:lle.

”Nämä asiat ovat erittäin mutkikkaita, ja niitä on tärkeää tutkia mahdollisimman kattavasti.”

Sekä kuningas että hänen poikansa, kruununperijä prinssi William, ovat pahoitelleet maansa synkkää historiaa orjakaupan osalta.

Viime vuonna Ruandassa vieraillessaan kuningas Charles sanoi kokevansa ”syvää henkilökohtaista surua” orjakaupan aiheuttamasta kärsimyksestä.

Prinssi William sanoi viime keväänä Jamaikan-vierailullaan, että orjakauppaa ”ei olisi koskaan pitänyt tapahtua” ja se on ”jättänyt ikuisen tahran historiaamme”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat