Viimeinen elossa ollut Nürnbergin natsioikeuden­käynnin syyttäjä kuoli 103-vuotiaana

Benjamin Ferencz kuoli pitkänäperjantaina palveluasunnossaan Floridassa.

Benjamin Ferencz kuvattuna vuonna 2015.

| Päivitetty

Benjamin Ferencz, viimeinen elossa ollut Nürnbergin sotarikos­oikeudenkäynti­sarjan syyttäjistä, kuoli perjantaina 103-vuotiaana. Ferenczin poika vahvisti entisen syyttäjän kuoleman NBC Newsille, Reuters kertoo.

Ferenczin kuolemasta kertoi Reutersin mukaan ensimmäisenä The New York Times. NY Times kertoi, että Ferencz kuoli palveluasunnossaan Boynton Beachissa Floridassa.

Vuosina 1945–1946 Nürnbergissa järjestetyssä 13 oikeudenkäynnin sarjassa selvitettiin natsi-Saksan sotarikoksia. Harvardissa lakimieheksi opiskellut 27-vuotias Ferencz oli oikeudenkäynnin pääsyyttäjä.

Oli pitkälti hänen ansiotaan, että lukuisat korkea-arvoiset natsiupseerit tuomittiin toisen maailmansodan aikaisista rikoksistaan ihmisyyttä vastaan. Holokaustissa kuoli arviolta kuusi miljoonaa juutalaista. Lisäksi miljoonia muita ihmisiä tapettiin järjestelmällisesti.

Yksi oikeudenkäynnissä tuomituista oli natsi-Saksan valtakunnanmarsalkka Hermann Göring.

Ferencz kannatti vuosikymmeniä kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamista. Lopulta se perustettiin Haagiin, Alankomaihin.

Ferencz lahjoitti elinaikanaan merkittäviä summia oli myös merkittävä lahjoittaja Washingtonissa sijaitsevalle Holocaust Memorial Museum -museolle. Museo esitti surunvalittelunsa sosiaalisessa mediassa.

”Tänään maailma menetti johtajan kansanmurhan ja siihen liittyvien rikosten uhrien oikeuden etsimisessä. Surremme Ben Ferenczin, viimeisen Nürnbergin sotarikosten syyttäjän, kuolemaa. Hän sai tuomittua 22 natsijohtajaa vain 27-vuotiaana, ilman aikaisempaa oikeudenkäyntikokemusta, hän tuomitsi 22 natsia”, museon Twitter-julkaisussa kerrottiin.

Nürnbergissä Ferencz toimi Yhdysvaltojen pääsyyttäjänä oikeudenkäynnissä 22 upseeria vastaan. Upseerit olivat johtaneet itärintamalla toimineita natsien turvallispoliisin RSHA:n perustamia tuhoamisryhmiä, jotka tunnettiin nimellä Einsatzgruppen. Tuhoamisryhmät olivat vastuussa yli miljoonan ihmisen kuolemasta toisessa maailmansodassa.

”Surun ja toivon tuntein paljastamme yli miljoonan viattoman ja puolustuskyvyttömän miehen, naisen ja lapsen tahallisen teurastuksen”, Ferencz sanoi avauspuheenvuorossaan Nürnbergissa.

Ferencz jatkoi, että oikeudenkäynnin tavoitteena ei ole kosto.

”Pyydämme tuomioistuinta vahvistamaan kansainvälisellä rikosoikeudella ihmisen oikeuden elää rauhassa ja ihmisarvoisesti riippumatta siitä, mitä hän tekee, rodusta tai uskonnosta huolimatta. Tämä oikeudenkäynti on ihmiskunnan vetoomus lain toteutumisesta”, hän sanoi.

Ferencz ehti kommentoida myös Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Hän kertoi viime vuoden maaliskuussa brittilehti Mirrorille, että hyökkäyssodan ”syylliset pitää saada vastuuseen aggressiosta, rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä murhasta”.

Ferencz sanoi Mirrorille antamassaan haastattelussa myös, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voidaan kyllä vangita, mutta se ei poista ongelman pohjimmaista syytä, sillä Venäjä tarvitsi hänen mukaansa kokonaan uuden hallituksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat