BBC: Wagner-hautaus­maata dokumentoinut aktivisti pakeni Venäjältä tappo­uhkausten vuoksi

Vitali Votanovsky on entinen Venäjän armeijan upseeri ja nykyinen aktivisti. Hän alkoi dokumentoida Wagner-sotilaiden hautausmaata viime vuonna.

Wagner-sotilaiden hautausmaata videolle kuvannut Vitali Votanovsky kertoo Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle saaneensa lukuisia tappouhkauksia, joiden vuoksi hän pakeni Venäjältä aiemmin tällä viikolla.

Palkka-armeija Wagnerin sotilaiden hautausmaa sijaitsee Votanovskyn kotiseudulla Krasnodarissa Venäjällä. Votanovsky on entinen Venäjän armeijan upseeri ja nykyinen aktivisti.

Votanovsky alkoi dokumentoida Wagner-sotilaiden hautausmaata viime vuonna. Hän oli alkanut viime toukokuussa kiertää paikallisia hautausmaita muutenkin, koska halusi tallentaa jokaisen Krasnodarin alueelle haudatun tiedot.

”Minun oli todistettava ihmisille, että se, mitä tapahtuu, on katastrofi. Että ihmisiä kuolee juuri täällä, naapurissa, heidän lähellään.”

Hän taltioi huolellisesti hautamuistomerkeistä niissä lukevat nimet ja muut tiedot. Lisäksi hän selvitti, ketkä haudatuista olivat kuolleet sodassa ja ketkä luonnollisesti. Työtä helpottivat haudoilla olleet seppeleet ja valokuvat.

Joulukuussa 2022 Votanovsky matkusti aktivistiystävänsä kanssa Bakinskajan kylään. He ajattelivat, että sinne haudatut olivat tavallisia sotilaita, kuten muillakin hautausmailla. Bakinskajan hautausmaatyöntekijät kertoivat kuitenkin pian, että kuolleet olivat Wagner-palkkasotilaita.

”Kun kävimme siellä joulukuussa, siellä oli 48 Wagner-sotilaan hautaa. Muutamaa päivää myöhemmin niitä oli 95. Sitten 164, ja seuraavalla kerralla 270”, hän kertoo BBC:lle.

Votanovskyn mukaan oli ”ilmeistä, että kuolleet olivat vankeja ja palkkasotureita”.

”Heidät oli värvätty vankiloista. Se on selvinnyt, kun toimittajat ovat käyneet nimiä läpi.”

Wagner-johtaja Jevgeni Prigožin vieraili Bakinskajan hautausmaalla torstaina. Hän kertoi aikovansa tehdä hautausmaasta muistomerkin ”tuleville sukupolville”. Myös Prigožin myönsi, että hautausmaa on laajentunut huomattavasti.

”Sellaista elämä on”, hän totesi.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigožin vieraili Bakinskajan hautausmaalla torstaina.

Votanovsky vangittiin 20 päiväksi viime vuoden helmikuussa samana päivänä, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Votanovsky oli tuolloin pukeutunut takkiin, jossa luki: "Ei Putinille!" ja "Ei sodalle!".

"Ajatella, että se takki toi minulle 20 vuorokautta vankeutta", Votanovsky kertoi BBC:lle.

BBC on nähnyt virallisten oikeudenkäyntiasiakirjojen kuvat, joissa Votanovskyllä on yllään kyseinen takki.

Votanovsky kertoi olevansa tällä hetkellä Armenian pääkaupungissa Jerevanissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat