Asiantuntija: Ukraina voi joutua vetäytymään Bahmutista, on menettämässä ”elämän tien”

Venäjän hyökkäys Bahmutissa seisahtui maaliskuun loppupuolella, mutta kuluvalla viikolla Venäjän joukot ovat edenneet kaupungissa.

Ukrainalaissotilaita lähellä Bahmutia lauantaina.

Ukrainan joukkojen tilanne Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Bahmutin kaupungissa ei ole ollut viikkoihin erityisen hyvä, kertoo HS:n faktantarkistaja John Helin. Helin päivittää Ukrainan sotatilannekarttaa.

Venäjän hyökkäys Bahmutissa seisahtui maaliskuun loppupuolella, mutta kuluvalla viikolla Venäjän joukot ovat edenneet kaupungissa, ihan sen keskustaan asti.

Nyt Ukrainalle avainasemassa oleva, kaupungin länsipuolella kulkeva huoltoreitti ja niin sanottu elämän tie on vakavasti uhattuna, Helin kertoo.

Ukraina on kertonut tilanteen olevan vaikea mutta on väittänyt yhä hallitsevansa tilannetta Bahmutissa. Viimeisten parin viikon aikana taistelutoimet kaupungissa ovat muutaman viikon suvantovaiheen jälkeen taas muuttuneet aktiivisemmiksi, Helin kertoo.

”Venäjä valtasi Bahmutin keskustan ja puskee ukrainalaisia junaradalle, joka halkoo kaupunkia. Merkittävä osa kaupungista on nyt venäläisten käsissä”, Helin sanoo.

Bahmutin rintamalta tulevien tietojen perusteella kumpaakaan kaupunkiin vievistä isoista päällystetyistä teistä ei juuri nyt pysty käyttämään. Nämä tiet on merkitty jutun ohessa olevaan karttaan keltaisella värillä.

Ivanivsken kautta Bahmutiin kulkeva eteläinen tie on Helinin mukaan ”enemmän tai vähemmän katki”, ja Venäjän joukot sijaitsevat kaupungin lounaispuolella hyvin lähellä tietä.

Keltaisella merkityt isot päällystetyt tiet ovat katki. Huoltoreittinä Ukrainan joukot voivat käyttää vain sinisellä merkittyä päällystämätöntä peltotietä. Se on John Helinin tietojen mukaan nyt pelkkää mutaa. Kartta: John Helin

Myös Bahmutin pohjoispuolella Hromoven kylän lähellä oleva tie on katki, Helin kertoo.

”Sieltä on tullut videokuvaa, jossa näkyy romua sillä tavalla tukkimassa tietä, että käytännössä tien ajaminen on mahdotonta.”

Tietonsa tilanteesta Helin perustaa muun muassa kaupungista viime päivien aikana kuvattuihin ilmakuvaa näyttäviin videoihin, jotka leviävät sekä ukrainalaisilla että venäläisillä sosiaalisen median kanavilla.

Video, johon Helin viittaa, näkyy alla olevassa Twitter-julkaisussa. Se näyttää ilmakuvaa pohjoisesta Hromoven tiestä, joka on katkaistu keskellä tietä lojuvilla auton romuilla. Videon kuvauspaikka on merkitty yllä olevaan karttaan räjähdysmerkillä.

”Kaikki huolto kaupunkiin tulee yhden peltotien kautta, joka on käytännössä pelkkää mutaa”, Helin kertoo.

Tämä mutainen peltotie on merkitty karttaan sinisellä värillä.

Toinen Twitterissä jaettu video on kuvattu karttaan sinisellä piirretyltä peltotieltä, joka Helinin tietojen mukaan on edelleen periaatteessa käytettävissä. Käytännössä se näyttää kuitenkin olevan pelkkää hyvin vaikeasti kuljettavaa mutavelliä.

Bahmutin lähellä oleva päällystämätön tie oli hyvin mutainen viime lauantaina.

Välitöntä saarretuksi tulemisen uhkaa ukrainalaisilla ei Helinin mukaan ole, koska peltotielle pääseminen näyttää olevan venäläisille tällä hetkellä melko vaikeaa. Jos venäläiset kuitenkin pääsisivät lähelle kyseistä tietä, ukrainalaisten tilanne muuttuisi hyvin hankalaksi, Helin ennustaa.

Aika, jona Ukraina pystyy jatkamaan taistelua Bahmutissa, alkaa näyttää rajatulta, mikäli Ukraina ei pysty hyökkäämään ja puskemaan Venäjän joukkoja kauemmas. Ukraina ei kuitenkaan aikaisemmin ole näyttänyt halukkuutta vetäytyä Bahmutista, Helin sanoo.

”Tosin [Ukrainan presidentti Volodymyr] Zelenskyi väläytti nyt sitä, että saarrostusuhan tullessa [Ukrainan joukot] saattaisivat vetäytyä.”

Toisaalta taas Ukraina on myös aikaisemmin sodassa yllättänyt pitämällä alueista kiinni viimeiseen asti, Helin huomauttaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat