Jemenissä neuvotellaan tuli­tauosta, tavoitteena rauha maahan

Saudi-Arabian ja Iranin välien lämpeneminen on antanut toivoa vuosia kestäneen sodan uuvuttamille jemeniläisille.

Huthijohtaja Mahdi al-Mashat (vas.) kätteli Saudi-Arabian Jemenin-lähettilästä Mohammed bin Saeed Al-Jaberia sunnuntaina Sanaassa.

| Päivitetty

Saudi-Arabian delegaatio oli sunnuntaina Jemenin pääkaupungissa Sanaassa neuvottelemassa uudesta aselevosta Iranin tukemien huthikapinallisten kanssa. Sanaa on huthikapinallisten hallussa.

Asiasta kertoo kaksi diplomaattia. Viranomaiset eivät ole vastanneet uutistoimisto AFP:n kommenttipyyntöihin.

Huthien mediassa on näytetty huthijohtaja Mahdi al-Mashat kättelemässä saudiviranomaisten kanssa. Joukossa on saudien Jemenin-suurlähettiläs.

Jemeniläisen diplomaatin mukaan keskustelujen tavoitteena on rauha Jemenissä.

Noin kuukautta aiemmin Iran ja Saudi-Arabia ilmoittivat yllättäen palauttavansa keskinäiset diplomaattisuhteensa Kiinassa järjestetyn tapaamisen seurauksena. Torstaina maiden diplomaatit tapasivat jälleen Kiinassa, jossa he lupasivat tehdä yhteistyötä turvallisuuden ja vakauden tuomiseksi epävakaalle alueelle.

Omanilaiset välittäjät saapuivat Jemeniin lauantaina.

Huthikapinalliset ottivat Sanaan haltuunsa vuonna 2014, mistä seurasi konflikti maan kansainvälisesti tunnustetun hallituksen kanssa. Hallitusta tukee Saudi-Arabian johtama liittouma.

Noin vuosi sitten julistettu tulitauko on merkittävästi vähentänyt väkivaltaisuuksia Jemenissä. Sitä noudatetaan laajasti edelleen siitä huolimatta, että se virallisesti päättyi lokakuussa.

Lähde Jemenin hallinnosta kertoi uutistoimisto AFP:lle lauantaina, että saudit ja huthit olivat periaatteen tasolla sopineet kuuden kuukauden tulitauosta, joka loisi mahdollisuuden kolme kuukautta kestäville neuvotteluille kaksivuotisesta siirtymävaiheesta.

Sopimuksen odotetaan täyttävän huthien keskeisiä vaatimuksia, kuten julkishallinnon työntekijöiden palkanmaksu huthien hallussa olevilla alueilla sekä rajoitusten poistaminen huthien vallassa olevilta lentokentiltä ja satamista.

Lauantaina huthien edustaja kertoi kapinallismedialle, että 13 saudien vapauttamaa vankia oli saapunut pääkaupunkiin osana vanginvaihtoa, jossa yksi saudi oli vapautettu jo aiemmin. Saudiviranomaiset eivät ole kommentoineet tietoa.

Maaliskuun alussa YK vahvisti kapinallisten ja Jemenin hallinnon sopineen yli 880 vangin vaihtamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat