Lula ja Xi etsivät Ukrainan sotaan ratkaisuja, jotka tuskin ilahduttavat Euroopassa

Kiina on Brasilian ylivoimaisesti tärkein kauppakumppani. Lisäksi maat jakavat yhteisen tavoitteen moninapaisesta maailmasta, jossa globaalin etelän rooli on nykyistä suurempi, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Matilda Jokinen analyysissään.

Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva ja hänen vaimonsa Janja Lula da Silva vierailivat Huawein tutkimus- ja kehityskeskuksessa Shanghaissa 13. huhtikuuta 2023. Lulan tulevaisuudensuunnitelmissa siintää myös uusi maailmanjärjestys.

Brasilia on palannut selittämättömän poissaolon jälkeen, julisti maan presidentti Luiz Inácio Lula da Silva torstaina puheessaan Shanghaissa, Kiinassa.

Selittämättömällä poissaololla hän viittasi Brasilia ensin -otteella hallinneen Jair Bolsonaron presidenttikauteen, joka päättyi viime vuoden loppuun. Lulan tarkoituksena on palauttaa Latinalaisen Amerikan suurin maa maailmanpolitiikan tärkeiden pelureiden joukkoon.

Tätä tavoitetta palvelee myös Lulan keskiviikkoyönä aloittama Kiinan-matka, josta uutisoi muun muassa brasilialainen sanomalehti O Globo. Kiina on ollut jo yli vuosikymmenen ajan Brasilian tärkein kauppakumppani, jonne suuntasi esimerkiksi vuonna 2021 lähes kolmasosa kaikesta Brasilian viennistä.

Mutta sen lisäksi Kiina on moninapaisen maailmanjärjestyksen vaikutusvaltaisin kannattaja. Ja Lula ymmärtää, että yhteistyö Kiinan kanssa edesauttaa Brasilian äänen esiin saamista.

Lula piti puheensa torstaina Shanghaissa tilaisuudessa, jossa hänen poliittinen liittolaisensa, Brasilian entinen presidentti Dilma Rousseff, nimitettiin Uuden kehityspankin (NDB) johtoon. Uuteen kehityspankkiin kuuluvat BRICS-maat eli Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka sekä lisäksi Bangladesh, Egypti, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Uruguay.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva ja Brasilian entinen presidentti Brasilian entinen presidentti Dilma Rousseff, joka nimettiin Uuden kehityspankin johtajaksi Shanghaissa 13. huhtikuuta.

Perjantaina Lula suuntaa Pekingiin, jossa hän tapaa Kiinan johtajan Xi Jinpingin. Johtajien odotetaan puhuvan Ukrainan sodasta ja uudesta maailmanjärjestyksestä.

Lulan ja Xin näkemyksissä on paljon yhteistä. Molemmat ovat pyrkineet esiintymään eräänlaisina puolueettomina rauhan sovittelijoina. Kummatkin vastustavat Venäjän vastaisia pakotteita ja jatkavat yhteistyötä BRICS-kumppanimaan kanssa.

Lula sanoi jo helmikuussa CNN-kanavan haastattelussa, että puhuisi Xin kanssa ”Kiinan roolista rauhankysymyksissä”.

Euroopassa Lulan ja Xin rauhanpuheet tuskin herättävät innostusta.

Ukraina tyrmäsi hiljattain Lulan ehdotuksen siitä, että maan pitäisi ehkä neuvotella Krimin niemimaan luovutuksesta Venäjälle. Lula perusteli kantaansa tiedotustilaisuudessa Brasiliassa sanomalla, ettei Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyikään ”voi saada kaikkea haluamaansa”. Asiasta uutisoi ranskalainen sanomalehti Le Figaro.

Lula on arvostellut Ukrainan presidenttiä aiemminkin. Viime vuonna hän kutsui Time-lehden haastattelussa Zelenskyin käytöstä ”melko oudoksi”.

”Tämä tyyppi on yhtä syyllinen sotaan kuin Putinkin”, hän sanoi.

Ukrainan lisäksi EU ja Yhdysvallatkaan eivät Lulan mielestä olleet tehneet tarpeeksi töitä rauhan eteen.

Lue lisää: Lulan ja Bolsonaron suhtautuminen sotaan saattaa olla yllättävän saman­kaltainen

Puheiden lisäksi Lulan Kiinan-matkalta on odotettavissa konkreettisia tuloksia. Lula on ottanut matkalle mukaansa valtavan joukon talousvaikuttajia, yrittäjiä, kuvernöörejä, parlamentaarikkoja ja ministereitä.

Tavoitteena on allekirjoittaa yli 20 kahdenvälistä sopimusta muun muassa maatalouden, karjankasvatuksen, teknologian ja matkailun aloilla, kertoo CNN.

Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva tapasi edellisellä valtionvierailullaan Kiinassa silloisen pääministerin Wen Jiabaom toukokuussa 2009.

Kuten espanjalainen sanomalehti El País huomauttaa, ero Lulan viimeisimpään Washingtonin matkaan on räikeä. Alle vuorokauden vierailulla Yhdysvaltain pääkaupungissa merkittäviä sopimuksia ei syntynyt.

Kiinan ja Brasilian talousyhteistyön syveneminen entisestään saattaa olla selvin viesti maiden tavoittelemasta uudesta maailmanjärjestyksestä.

Lulan on kuitenkin muistettava, etteivät Brasilia ja Kiina ole enää lainkaan yhtä tasaväkisiä kumppaneita, kuin hänen edellisellä vierailullaan vuonna 2009. Sen jälkeen Kiinan bruttokansantuote on moninkertaistunut, Brasilian talouskasvu taas jähmettynyt.

O Globo -sanomalehden mukaan Kiinan BKT nousi vuosien 2009–2022 välillä 4,9 biljoonasta dollarista 17,5 biljoonaan dollariin. Brasilian vastaavasti 1,7 biljoonasta dollarista 1,9 biljoonaan dollariin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat