Venäläinen tuomioistuin määräsi sakkoja Wikipedian artikkelista

Sakot olivat jo toiset Wikipedia Foundationille Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan aikana.

Venäjänkielinen artikkeli Ukrainasta Wikipediassa.

Moskovan tuomioistuin määräsi sakkoja Wikipedialle jo toista kertaa vuoden sisään. Perusteena on se, että Wikipedia on kieltäytynyt poistamasta artikkelia Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan.

Asiasta kertovat Radio Free Europe (RFE/RL) ja The Kyiv Independent.

Kahden miljoonan ruplan eli yli 22 000 euron sakot sai Wikipedia Foundation, joka omistaa verkkotietosanakirja Wikipedian. Sivusto ei suostunut poistamaan artikkelia ”Venäjän miehitys Zaporižžjan alueelle”.

Venäjä on miehittänyt osittain Zaporižžjan alueen Ukrainan kaakkoisoissa. Se piti kuitenkin ”kansanäänestyksen” alueella syyskuussa 2022 ja vaati koko aluetta omakseen.

Ensimmäinen viiden miljoonan ruplan eli noin 56 000 euron sakon Venäjä määräsi Wikipedia Foundationille kesäkuussa 2022. Syynä oli artikkelit Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Venäjän aikaisista sotarikoksista ja Butšan verilöylystä.

Venäjän viestintäalan sääntelyviranomainen Roskomnadzor pyysi Wikipediaa poistamaan välittömästi nämä virheelliset tiedot jo huhtikuussa 2022. Venäjä nimitti artikkeleita disinformaatioksi.

Venäjä on vartioinut tarkkaan, mitä se haluaa kertoa ja puhuttavan ”sotilaallisesta erityisoperaatiostaan” Ukrainaan. Viime vuonna Venäjällä tiukennettiinkin muun muassa sananvapautta ja kansallista turvallisuutta koskevia lakeja.

Lue lisää: Venäjän duuma tiukensi merkittävästi lainsäädäntöä kansallisesta turvallisuudesta: ”Pitää kansalaiset epävarmoina ja varpaillaan”

Lue lisää: Venäjällä sanan­­vapaus yhä ahtaammalla: maa lisäsi taas yksityis­henkilöitä agentti­listalleen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat