Hirmumyrsky iski Australiaan ja toi ennätykselliset tuulennopeudet

Sykloni rantautui harvaan asutulle seudulle, ja vahingot ovat ainakin toistaiseksi vähäisiä.

Pardoossa Länsi-Australiassa sijaitseva taverna kärsi myrskyssä pahoja vaurioita.

Australiaan iskenyt trooppinen sykloni on tuonut maahan kovimmat Australiassa koskaan mitatut tuulennopeudet. Viranomaiset kuitenkin arvioivat, että isommat kaupungit näyttivät välttyvän pahimmalta myrskyltä.

Sykloni Ilsa saapui mereltä Australian luoteisosaan varhain perjantaina paikallista aikaa luokkaan viisi kuuluvana myrskynä. Tämä on viisiportaisen asteikon luokka kaikkein voimakkaimmille hirmumyrskyille.

Myrsky rantautui lähelle pientä Pardoon kaupunkia.

Australian ilmatieteen laitoksen mukaan syklonissa mitattiin ennätyksellinen tuulenpuuska, jonka nopeus oli 289 kilometriä tunnissa.

Ilsa teki myös Australian ennätyksen voimakkaimmissa tuulennopeuksissa kymmenen minuutin aikana: mittaustulos oli keskimäärin 218 kilometriä tunnissa. Edellinen ennätys oli 194 kilometriä tunnissa, jonka teki hirmumyrsky George vuonna 2007.

Länsi-Australian osavaltion hätäpalvelujen ministeri Sue Ellery kertoi perjantaina, että trooppisen syklonin aiheuttamat vahingot näyttäisivät jääneen toistaiseksi melko vähäisiksi. Länsi-Australian keskeiset kaupungit, kuten etelämpänä sijaitseva Perth, näyttävät välttyvän ainakin pääosin vahingoilta.

Maailman suurimpiin rautamalmin kuljetuskeskuksiin lukeutuva Port Hedlandin satama avattiin Australiassa uudelleen perjantaina. Sen toiminta oli pysäytetty aiemmin tällä viikolla, kun Ilsa-sykloni oli kehittymässä Intian valtameren yläpuolelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat