Irakilaislehti: Ukraina ja Venäjä valmistelevat neuvotteluja Bagdadissa

Lähteiden mukaan ukrainalainen valtuuskunta on menossa Irakiin valmistelemaan neuvotteluja, yhteydenpidon tasosta tai aikataulusta ei ole tietoa.

Imaami Musa al-Kadhimin pyhäkkö loisti Ramadanin rukousyön kunniaksi juhlavalaistuksessa torstain vastaisena yönä Bagdadissa.

Ukrainan johto on valmistellut Irakin viranomaisten kanssa mahdollisia neuvotteluja Venäjän kanssa, kertoo Bagdadissa ilmestyvä sanomalehti Al-Aalem al-Jadeed. Lehti perustaa tietonsa nimettöminä esiintyviin ”korkea-arvoisiin eurooppalaisiin ja irakilaisiin lähteisiin”.

Lehdelle puhunut eurooppalainen lähde kertoo Ukrainan valmistelevan ”korkea-arvoisen turvallisuusvaltuuskunnan tulevaa vierailua Bagdadiin”. Ukrainalaisten tarkoituksena olisi neuvotella Irakin turvallisuuspalvelun kanssa neuvottelujen valmistelusta.

Lehden mukaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin edustaja vieraili Bagdadissa viime kuun lopussa ja tapasi Irakin pääministerin Mohammad Shia al-Sudanin valmistelujen tiimoilta. Zelenskyi ja al-Sudani keskustelivat viime maanantaina puhelimessa muun muassa Ukrainan rauhansuunnitelmasta, kertoo Ukrainska pravda.

Venäjän poliitikkojen vierailusta Bagdadissa ei ole viime viikoilta tietoa. Ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili kuitenkin Irakissa helmikuussa ja tapasi maan koko johdon. Venäjän ulkoministeriö kertoi kahdenvälisten suhteiden kehittämisestä maiden välillä.

Irakilaislehdelle puhunut eurooppalainen virkamies maalaili mahdollisuuksia tulitaukoon Ukrainassa. Sitä valvomaan värvättäisiin lähteen mukaan rauhanturvaajia arabimaista ja Kiinasta.

Todellisuudessa osapuolet tuskin voivat neuvotella lähitulevaisuudessa muusta kuin käytännön asioista. Kuten vankienvaihdosta, josta kyetään sopimaan nykyisinkin. Lehden lähteet eivät kerro, millä tasolla ja mistä aiheista mahdollisissa neuvotteluissa olisi tarkoitus keskustella.

Moskovan ja Bagdadin välit ovat pysyneet käytännöllisinä koko Syyrian sodan ajan. Venäjän Ukrainan-hyökkäyksen aikana Irakin vanhasta vastustajasta Iranista on tullut Venäjän läheinen liittolainen, mutta Venäjän välejä Irakin kanssa tämä ei näytä turmelleen.

Lehden lähteiden mukaan Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Euroopan unioni ja Irakin naapurimaat Lähi-idässä on pidetty ajan tasalla salaisten neuvotteluvalmistelujen aikana.

Ukrainan ja Venäjän edustajat neuvottelivat viime vuoden maaliskuussa Istanbulissa neljään otteeseen muun muassa tulitauosta ja evakuointikäytävistä. Neuvottelut päättyivät tuloksettomina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat