Poliisi purki Euroopan suurimman kokaiini­laboratorion, joka tuotti 200 kiloa kokaiinia päivässä

Laboratoriossa pystyttiin tuottamaan jopa 200 kiloa kokaiinia päivässä.

Poliisi takavarikoi 1 300 kiloa kokaiinitahnaa ja 151 kiloa prosessoitua kokaiinia Euroopan suurimmasta kokaiinilaboratoriosta Espanjassa.

Espanjan poliisi on purkanut Luoteis-Espanjan Pontevedrassa kokaiinilaboratorion, jossa tuotettiin 200 kiloa kokaiinia päivässä. Asiasta kertovat muun muassa espanjalaislehti El País ja brittilehti The Guardian.

Euroopan suurimmassa kokaiinilaboratoriossa työskenteli ympäri vuorokauden kolumbialaisia ja meksikolaisia asiantuntijoita. Huumeet Kolumbiasta Eurooppaan kuljettaneet rikollisjärjestön jäsenet olivat espanjalaisia.

Poliisioperaatioon osallistui Espanjan poliisin lisäksi poliisivoimia Portugalista ja Kolumbiasta. Laboratorion tuhoamisen lisäksi poliisit ottivat 18 ihmistä kiinni osallisuudesta operaatioon ja takavarikoivat 1 300 kiloa kokaiinitahnaa ja 151 kiloa prosessoitua kokaiinia.

Poliisi sai haltuunsa myös sadan kilon huumelastin matkalla Madridiin. Kiinniottoja tehtiin ympäri Espanjaa ja Kanariansaarilla.

Espanjan poliisi kutsui huumeita tuottavaa rikollisjärjestöä erittäin pitkälle kehitetyksi ja sen jäsenten tehtäviä ”hyvin organisoiduiksi”. Jäsenet muun muassa käyttivät salanimiä, naamioituivat rekkakuskeiksi ja kommunikoivat tiukan protokollan mukaisesti.

Operaation tutkinta alkoi viime vuonna, kun poliisi sai tiedon Kanariansaarten Las Palmasista käsin toimivasta rikollisjärjestöstä. Osaa sen jäsenistä oli jo tutkittu yhteyksistä kolumbialaisiin huumekauppiaisiin.

Las Palmasista jäljet johtivat Madridiin ja Pontevedraan.

Poliisin mukaan Pontevedran tapaus osoittaa, että suuret kokaiinilaboratoriot, joita on aiemmin nähty Etelä-Amerikassa, ovat saaneet jalansijaa myös Euroopassa.

”Operaatio on paljastanut uuden suuntauksen kokaiinin salakuljetuksessa, jossa jalostamaton huume viedään kemiallisesti prosessoitavaksi salaisiin laboratorioihin sen kohdemaissa. Näin rikollisjärjestöt voivat rajata tappioitaan mahdollisten poliisin takavarikoiden yhteydessä”, sanoo poliisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat