Epäilty tieto­vuotaja saapui oikeuden eteen niukka­sanaisena – vangitaan keskiviikkona

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on kutsunut ilmi tullutta vuotoa tahalliseksi ja rikolliseksi teoksi.

Epäilty tietovuotaja astui tuomioistuimen eteen perjantaina Bostonissa Massachusettsissa. Media seurasi tapahtumia paikan päällä.

| Päivitetty

Yhdysvalloissa tietovuotajaksi epäilty 21-vuotias Jack Teixeira on saanut syytteet kansalliseen puolustukseen liittyvien tietojen säilyttämisestä ja välittämisestä sekä salassa pidettävien asiakirjojen tahallisesta säilyttämisestä. Asiasta kertovat useat mediat, esimerkiksi The Washington Post.

Rikossyytteistä voi saada lehden mukaan enintään 15 vuoden vankeusrangaistuksen.

Teixeira astui tuomioistuimen eteen perjantaina Bostonissa Massachusettsissa. Raskaasti aseistettu liittovaltion poliisi FBI pidätti Massachusettsin kansalliskaartin ilmavoimien tiedusteluosastoon kuuluvan miehen torstaina.

Syyttäjänviraston mukaan Teixeiran vangitsemisoikeudenkäynti on määrä järjestää ensi keskiviikkona. Teixeira pysyy siihen asti pidätettynä.

Teixeiran uskotaan jakaneen salaisia yhdysvaltalaisasiakirjoja noin 20–30 jäsenen ryhmässä viestipalvelu Discordissa. Asiakirjavuodon sisältö levisi sen jälkeen maailmanlaajuiseksi.

Teixeira työskenteli ilmavoimien Cape Codissa sijaitsevan tukikohdan tiedusteluosastolla tietoliikennejärjestelmien parissa, kertovat muun muassa The Washington Post ja The New York Times.

Ilmavoimien verkkosivujen mukaan tällaista työtä tekevillä on oltava SSBI-turvallisuusselvitys (Single Scope Background Investigation). Sama selvitys vaaditaan The New York Timesin mukaan erittäin salaisen tiedon käsittelyyn.

Toistaiseksi ei ole virallista tietoa siitä, minkä tason turvaluokiteltuun tietoon Teixeiralla on ollut asemassaan pääsy.

Discord-ryhmän kautta verkkoon on levinnyt myös erittäin salaiseksi luokiteltua materiaalia.

The Washington Post raportoi aiemmin asiakirjojen levinneen Discord-keskustelusovelluksen ryhmässä, jonne pääsi mukaan vain kutsusta. Ryhmän jäseniä yhdistivät kiinnostus tietokonepeleihin, aseisiin ja sotilasteknologiaan sekä uskonnollisuus. Mediatietojen mukaan ryhmässä myös jaettiin esimerkiksi rasistisia meemejä.

Tietoja ryhmään jakanut nimimerkki OG luennoi viesteissään myös maailman tilasta ja maalasi erityisesti lainvalvontaviranomaisista ja tiedusteluyhteisöstä synkkää kuvaa voimina, jotka yrittävät pitää kansalaiset pimennossa. New York Times yhdisti nimimerkin Teixeiraan vähän ennen kuin hänet torstaina pidätettiin.

The Washington Postin ja The New York Timesin haastattelemien Discord-ryhmän jäsenten käsityksen mukaan vuotaja halusi tehdä ryhmän jäseniin vaikutuksen ja halusi heidän olevan perillä asioista, mutta hänen tarkoituksensa ei ollut levittää salattuja tietoja ryhmän ulkopuolelle.

Asiakirjat lähtivät kuitenkin leviämään internetissä yhden ryhmän jäsenen jaettua niitä myös muualle.

Teixeira esiintyi ensimmäisen kerran liittovaltion tuomioistuimessa pukeutuneena ruskeaan haalariin, kertoo Reuters.

Istunnossa liittovaltion kansallisen turvallisuuden syyttäjä Nadine Pellegrini vaati Teixeiran pidättämistä oikeudenkäyntiä odotellessa. Teixeira pysyy pidätettynä keskiviikkoiseen vangitsemiseensa asti.

Teixeira ei juuri puhunut perjantaina järjestetyssä käsittelyssä. Hän vastasi ymmärtävänsä, että hänellä oli oikeus vaieta.

Tuomarin mukaan Teixeiran valaehtoinen todistus osoitti, että hänellä oli oikeus käyttää puolustuksessaan liittovaltion julkista puolustajaa, ja hänelle nimettiin sellainen.

Kuulemisen jälkeen kolme Teixeiran perheenjäsentä poistui oikeustalosta, ja joukko toimittajia seurasi heitä usean kadunvälin matkan. Teixeiran perheenjäsenet eivät kommentoineet asiaa sanallakaan.

Vuotaneiden asiakirjojen arvioidaan olevan vakavin Yhdysvaltoihin kohdistunut turvallisuusloukkaus sen jälkeen, kun yli 700 000 asiakirjaa, videota ja muita materiaaleja ilmestyi Wikileaks-verkkosivustolle vuonna 2010.

Pentagon on kutsunut ilmi tullutta vuotoa ”tahalliseksi rikolliseksi teoksi”.

Oikaisu 15.4 kello 6.44: Teixeiran työpaikaksi korjattu Massachusettsin kansalliskaartin ilmavoimien tiedusteluosasto. Jutussa luki aiemmin virheellisesti ilmavoimien kansalliskaarti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat