Hallitus päätti sallia eutanasian myös alle 12-vuotiaille

Päätöksestä on kiistelty Hollannissa monta vuotta. Belgiassa pienten lasten eutanasiat on jo sallittu.

Hollannissa hallitus päätti perjantaina sallia eutanasian eli armokuoleman myös alle 12-vuotiaille lapsille, jotka kärsivät ”sietämättömästi ja ilman toivoa” esimerkiksi parantumattomasta sairaudesta tai loukkaantumisen vuoksi.

Aloite päätökseen tuli alun perin hollantilaisilta lääkäreiltä, jotka olivat suositelleet ikärajan poistamista eutanasiaa toivovilta.

Eutanasia on ollut laillinen yli 12-vuotiaille jo yli kaksikymmentä vuotta sekä Hollannissa että sen naapurimaassa Belgiassa. Maat olivat maailman ensimmäisiä eutanasian sallineita maita. Tähän mennessä yli 12-vuotiaat ovat tarvinneet vanhempiensa luvan, kunnes he täyttävät 16 vuotta.

Vanhemmat voivat lisäksi pyytää eutanasiaa alle vuoden ikäiselle vauvalleen.

Belgiassa lasten eutanasiat sallittiin vuonna 2014. Ehdoiksi määriteltiin, että lapsen on itse sitä haluttava sekä ymmärrettävä, mitä eutanasia tarkoittaa.

Päätöksen voimaan saattamiseksi hallitus ei tarvitse lupaa maan parlamentilta, vaan siihen riittää olemassa olevan pöytäkirjan muokkaaminen. Englanninkielisen NL Times -lehden mukaan päätös voisi astua voimaan vuoden sisällä.

Lehden mukaan vuonna 2019 julkaistiin tutkimus, jossa kerrottiin esimerkiksi tapauksesta, jossa äiti kertoi aivokasvaimesta kärsivän lapsen huutaneen kolme päivää tauotta, hakaten päätään ja huutaen apua. Tutkimuksessa kerrottiin myös lapsista, jotka kärsivät sairauskohtauksista lähes tauotta.

”Vuosittain [eutanasia] koskee pientä, noin 5–10 lapsen joukkoa, joiden kohdalla hoitovaihtoehdot eivät riitä lievittämään kärsimystä ja joiden odotetaan kuolevan lähitulevaisuudessa”, Hollannin terveysministeriö sanoi lausunnossa.

Jos lapsi ei pysty itse antamaan suostumusta, voidaan eutanasia suorittaa myös vanhempien luvalla siten, että he ensin neuvottelevat asiasta lääkärin kanssa, kertoi terveysministeriön tiedottaja Axel Dees uutistoimisto AFP:lle.

Päätöksestä on kiistelty Hollannissa kiivaasti jo vuosia, ja kaksi kristillistä puoluetta pääministeri Mark Rutten hallituskoalitiossa vastusti sitä.

”Tämä on erittäin monimutkainen aihe, joka käsittelee tuskallisia tilanteita, joita ei toivoisi kenellekään”, terveysministeri Ernst Kuipers sanoi.

Hän sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että asiasta päästiin ratkaisuun.

Virallisten tilastojen mukaan viime vuonna eutanasian sai Hollannissa yli 8 700 ihmistä. Valtaosa heistä sairasti parantumatonta syöpää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat