Neljää mustaa nationalistia syytetään Venäjän hyväksi vehkeilystä

Syytettyinä on myös kolme Venäjän kansalaista, joista kaksi on FSB:n agentteja.

Omali Yeshitela Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonissa vuonna 2009.

| Päivitetty

Yhdysvalloissa on nostettu syytteet neljää yhdysvaltalaista mustan nationalismin liikkeen jäsentä vastaan toimimisesta Venäjän tiedustelupalvelu (FSB) hyväksi. Syytteet liittyvät Yhdysvaltain vaaleihin vaikuttamiseen.

Syytettyinä ovat yhdysvaltalaisen afrikkalaisen kansan sosialistipuolueen (APSP) ja Uhuru-liikkeen perustaja Omali Yeshitela sekä kolme muuta liikkeen jäsentä. Yeshitelaa ja kahta muuta syytetään toimimisesta Venäjän valtion rekisteröimättöminä agentteina, mistä voi seurata enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistus. Kaikkia neljää syytetään vehkeilystä Venäjän hyväksi, mistä voi seurata jopa 10 vuoden vankeus.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan syytettynä on myös kolme Venäjän kansalaista, joista kaksi on FSB:n agentteja Venäjällä. Kolmas syytetty venäläinen asui Yhdysvalloissa mutta työskenteli syytteen mukaan FSB:n agenteille.

”Venäjän ulkomaantiedustelu on väitetysti käyttänyt aseenaan perustuslakimme ensimmäisen lisäyksen [sananvapauden] oikeuksia, joita Venäjä ei suo omille kansalaisilleen, jakaakseen amerikkalaisia ja sekaantuakseen vaaleihin Yhdysvalloissa”, sanoo syytekirjeessä oikeusministeriön kansallisen turvallisuuden osaston asianajaja Matthew Olsen.

Syytteen mukaan neljä yhdysvaltalaista otti venäläisiltä vastaan rahaa ja muuta tukea osana operaatiota, jossa mustan nationalismin liikkeen kautta pyrittiin levittämään Venäjän näkökulmia politiikkaan, Ukrainan sotaan ja muihin aiheisiin.

Syytekirjelmän mukaan osana hanketta Venäjä pyrki vaikuttamaan paikallisvaaleihin Floridassa vuosina 2017 ja 2019 sekä vuoden 2020 presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa. Viime vuonna mustien nationalistien kerrottiin saaneen rahaa venäläisiltä, jotta nämä edistäisivät Venäjän asiaa Ukrainan sodasta puhuttaessa.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan vyyhtiin osallistuneet yhdysvaltalaiset tiesivät , että heidän yhteyshenkilönsä työskenteli Venäjän valtiolle.

Musta nationalismi on yhdysvaltalainen poliittinen liike, joka on pyrkinyt parantamaan mustan väestön asemaa muun muassa sosialismista ja marxilaisuudesta ammennetuin keinoin. Vuonna 1972 perustettu APSP-puolue edustaa sukujuuriltaan afrikkalaisten kansojen yhtenäisyyttä korostavaa panafrikkalaisuutta.

Oikaisu 19.4. kello 20.05: Muokattu APSP:n käännös Afrikan sosialistisesta kansanpuolueesta afrikkalaisen kansan sosialistipuolueeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat