Ähky uhkaa, mutta kruunajaiset voivat olla myös mahdollisuus

Jos kuninkaalliset tai brittiperinteet yhtään kiinnostavat, kannattaa Charlesin ja Camillan kruunajaisia seurata silmä kovana. Brittihovin isoissa tapahtumissa koittaa kohta jopa yli parinkymmenen vuoden hiljaiselo, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Kuningas Charlesin kuvalla koristettuja muistoesineitä myynnissä kaupassa Windsorissa 2. toukokuuta.

Lontoo

Taas tulee brittikuninkaallisia joka tuutista!

Viime syyskuu meni kuningatar Elisabetia haudatessa. Vain muutama kuukausi sitä ennen kului kesän alku Elisabetin platinajuhlissa.

Sitä edellisenä vuonna oli prinssi Philipin hautajaiset, ja vasta viitisen vuotta sitten Harryn ja Meghanin häät. Lapsiakin on synnytetty ja paljastuskirjoja kirjoitettu.

Ja taas ängetään isoa brittispektaakkelia verkko- ja tärykalvoille: lauantaina koittavat kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan kruunajaiset.

Eikö kuninkaallisilta saa hetkenkään rauhaa? Nyt on taas tämäkin media- ja kansalaisaika pois oikeasti tärkeiltä asioilta kuten... (tämän virkkeen voi jokainen täydentää omasta näkökulmastaan parhaalla esimerkillä ja kopioida sen suoraan sosiaaliseen mediaan).

Viime vuodet ovat kieltämättä olleet brittihovissa vilkkaita. Kruunajaisten alla on luonnollista kysyä, että onko kyseessä jo ähky vai yhä mahdollisuus.

Charlesin ja Camillan tykönä taidetaan pelätä, että kansalaisilla alkaa olla kuninkaallisähky. Siksi seremonioita – kuten esimerkiksi vaunuajelujen pituutta – on typistetty aiemmista vastaavista. Ei saa tuputtaa liikaa.

Toisaalta kruunajaiset ovat brittihoville myös mahdollisuus.

The Times -lehden teettämä tuore mielipidemittaus kertoo, että suurin osa vastanneista uskoo Charlesin olevan hyväksi monarkialle. Monarkian kannatusosuudeksi saatiin tässä kyselyssä vankat 60 prosenttia.

Kruunajaiset ovat sinetti vallitsevalle tilanteelle: Elisabet on kuollut, Charles jatkaa, näillä mennään. Voitte poistua, täällä ei ole (kruunajaisviikonlopun jälkeen) mitään nähtävää.

Britannian tasavaltalaisliike on luonnollisesti monarkiaa vastaan. Kruunajaiset ovat kuitenkin sillekin mahdollisuus: tilaisuus tuoda esille omaa näkemystään ja buuata televisiokameroiden edessä kruunajaiskulkuereitin varrella.

Lue lisää: Monarkian kaatumisesta tulee ”suuri päivä”, sanoo tasa­valtalaisten johtaja

Republic-kampanjan johtajan Graham Smithin mukaan tasavaltalaisilla on nyt muutenkin hetki ja aika puolellaan.

Kruunajaisten jälkeen brittihovissa alkaa pitkä kuiva kausi. Isoja spektaakkeleja ei ole luvassa pitkiin aikoihin.

On täysin mahdollista, että seuraavat isot juhlat ovat prinssi Georgen, 9, häät vasta joskus neljännesvuosisadan kuluttua.

Tämä on tietysti näkökulma, joka pitää ottaa huomioon (Buckinghamin palatsin imagokonsulttien lisäksi) myös tavallisissa kotikatsomoissa.

Lauantain kruunajaiset saattavat olla viimeinen tilaisuus hyvin pitkiin aikoihin seurata suurimuotoista brittihovinäytöstä suorana lähetyksenä. Jos kuninkaalliset tai historialliset brittiperinteet yhtään kiinnostavat, kannattaa tilaisuuteen tarttua.

On täysin katsojan oma valinta, millä mielellä hän spektaakkelia katselee. Eurooppalaisessa perustuslaillisessa monarkiassa kaikki tulkinnat seremoniasta ovat sallittuja.

Lue lisää: Näin Charlesin ja Camillan kruunajaiset etenevät – prinssi Harryn istumapaikka puhuttaa

Lue lisää: Monarkian kaatumisesta tulee ”suuri päivä”, sanoo tasa­valtalaisten johtaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat