Camillan tittelistä on veivattu vuosi­kausia, ja parasta pihdattiin

Kuningas Charlesin Camilla-puolison nimittäminen kuningattareksi särähti pitkään brittien korvaan. Kruunajaiskutsussa lukee kuitenkin kuningatar, ja sillä mennään todennäköisesti jatkossakin.

Syntyään Camilla Shand, avioiduttuaan rouva Parker Bowles, toisen kerran avioiduttuaan Cornwallin herttuatar, sitten kuningatarpuoliso ja tulevaisuudessa mahdollisesti pelkkä kuningatar.

| Päivitetty

Lontoo

Miten kutsua kuninkaan vaimoa?

Yksinkertainen ja perinteinen vastaus on kutsua häntä kuningattareksi.

Britanniassa helppo ratkaisu ei ole kuitenkaan ollut kaikkien mieleen. Camillan tittelistä on veivattu vuosikausia.

Kun prinssi Charles meni keväällä 2005 naimisiin Camilla Parker Bowlesin kanssa, kävi keskustelu vaimon tulevasta tittelistä ja asemasta kuumana. Asiaa puitiin jopa parlamenttitasolla.

Monelle oli mahdoton ajatus, että Camillasta tulisi vielä joku päivä kuningatar. Parasta titteliä haluttiin pihdata.

Syitä tähän oli useita.

Ensinnäkin avioliitto oli kummallekin toinen. Edesmenneen prinsessa Dianan ihailijat vieroksuivat voimallisesti Charlesin uutta vaimoa.

Taustalla vaikutti myös se, että kuningatar-titteli yhdistyi ihmisten mielissä hallitsevaan kuningattareen eli kuningatar Elisabetiin. Kuinka kukaan muu voisi olla kuningatar kuin (se yksi ainoa ja oikea) kuningatar (The Queen)?

Moni britti on vierastanut ajatusta siitä, että Camilla (vas.) kantaa kuningatar-titteliä kuningatar Elisabetin (kesk.) jälkeen. Katen (oik.) nouseminen kuningattareksi joskus hamassa tulevaisuudessa ei herätä vastaavia tuntemuksia. Kuva on syksyltä 2018.

Charles lähipiireineen on kuitenkin käynyt vuosien hivutustaistelun tehdäkseen Camillasta hovi- ja kuningatarkelpoisen.

Pitkään annettiin ymmärtää, että sitten kun Charles joku päivä nousee kuninkaaksi, tulee Camillasta mahdollisesti ”prinsessapuoliso” (Princess Consort).

Kuningatar Elisabet korotti yllättäen Camillan kuninkaallista matkustusluokkaa helmikuussa 2022. Elisabet ilmoitti toivovansa, että Camillasta tulee aikanaan ”kuningatarpuoliso” (Queen Consort).

Mutta kun Charlesin ja Camillan viralliset kruunajaiskutsut julkistettiin huhtikuun alussa, luki kutsussa jo ytimekkäästi kuningas Charles III ja kuningatar Camilla.

Hovianalyytikot pitävätkin nyt todennäköisenä, että kruunajaisten jälkeen Camillaa kutsutaan ”vain” kuningattareksi. Puoliso-pehmennys heitetään lopullisesti romukoppaan.

Sanakirjan mukaan kuningatar on kuninkaan puoliso tai kuningaskuntaa hallitseva nainen.

Juridisesti katsoen titteliväännöt ovatkin olleet kuitenkin alusta lähtien turhia. Kuninkaan puolisona Camillasta tulee automaattisesti kuningatar.

Asia selvitettiin Britanniassa jo pariskunnan häiden yhteydessä. Vain lainmuutos olisi vienyt kuninkaan vihityltä vaimolta kuningattaruuden.

Kuningatar Camilla oli silti vielä silloin lähes mahdoton sanayhdistelmä. Kuninkaallista perhettä möyhentävän satiirisen romaanin nimeksi Queen Camilla istui sen sijaan hyvin, kuten kirjailija Sue Townsend vuonna 2006 esimerkillään todisti.

Monarkia on mielikuvia. Siksi titteleillä on järjestelmän ylläpitäjille väliä.

Kun Camilla ja Charles avioituivat, tuli Camillasta heti virallisesti Walesin prinsessa. Titteliä ei kuitenkaan koskaan käytetty, koska se assosioitui niin voimakkaasti prinsessa Dianaan. Sen sijaan Camillasta alettiin käyttää nimitystä Cornwallin herttuatar.

Nyt prinssi William ja Catherine-puolisonsa ovat Walesin prinssi ja prinsessa. Jos brittimonarkia säilyy, tulee Katesta vielä joku päivä kuningatarkin.

Camillan jälkeen tittelistä ei tarvitse enää tapella.

Oikaisu 6.5. kello 9.24: Poistettu artikkelista grafiikka, josta puuttui tieto prinssi Williamin Walesin prinssi -tittelistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat