Yhdysvaltain puolustus­ministeriä tutustutettiin Ruotsin meri­voimiin

Ruotsin puolustusministeri ja puolustusvoimien komentaja kiittelivät Yhdysvaltoja tuesta Nato-jäsenyydelle. Edellisen kerran Yhdysvaltain puolustusministeri vieraili Ruotsissa vuonna 2000.

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson (oik.) ja Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin lehdistötilaisuudessa Muskön laivastotukikohdassa keskiviikkona.

Muskö

Ruotsi sai Yhdysvalloilta keskiviikkona tärkeitä signaaleita, kun Yhdysvaltain puolustusministeri vieraili Ruotsissa ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin korosti Yhdysvaltain tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja odottavan Ruotsin pääsevän Naton jäseneksi viimeistään heinäkuussa, jolloin Nato järjestää huippukokouksensa.

Yhdysvaltain puolustusministerin vierailu oli Ruotsille harvinainen.

”Kehotamme liittolaisiamme Turkkia ja Unkaria ratifioimaan Ruotsin liittymis­sopimuksen niin nopeasti kuin mahdollista”, Austin sanoi.

Austin vieraili keskiviikkona Muskön laivastotukikohdassa noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta. Hän tapasi Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin ja tutustui Ruotsin merivoimien toimintaan.

Ministerit matkustivat Muskön edustalla Ruotsin merivoimien Visby-luokan korvetilla ja saivat nähdä puolustusvoimien esityksen, jossa demonstroitiin muun muassa hävittäjien, helikopterien ja sukellusveneen toimintaa.

Muskön laivastotukikohta sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta.

Jonsonin mukaan ministerivierailu oli tärkeä Ruotsin Nato-jäsenyyden kannalta. Ruotsi odottaa vielä Turkin ja Unkarin ratifiointeja päästäkseen sotilasliiton jäseneksi.

”Tämä vierailu viestitti Yhdysvaltain sitoutumisesta Ruotsin turvallisuuteen ja siihen, että meistä tulee Naton jäseniä”, Jonson sanoi.

Myös Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén kiitteli yhdysvaltalais­ministerin linjauksia.

”Oli hyvä, että Austin oli selväsanainen puhuessaan aikataulusta. Edellisen kerran, kun ministeri vieraili Yhdysvalloista, yhteistyömme liittyi tutkimukseen, kehitykseen ja puolustusteollisuuteen. Nyt meillä on operatiivista yhteistyötä, harjoittelemme yhdessä”, Bydén sanoi.

Edellisen kerran Yhdysvaltain puolustusministeri vieraili Ruotsissa vuonna 2000.

Tällä viikolla Ruotsissa käynnistyi suuri puolustusvoimien harjoitus, johon myös Yhdysvallat osallistuu. Ruotsiin on saapunut tällä viikolla 700 yhdysvaltalaissotilasta. Aurora 23 -sotaharjoitukseen osallistuu myös yli 1 000 suomalaissotilasta.

Kyseessä on siis ensimmäinen kerta, kun Suomi ja Ruotsi harjoittelevat yhdessä siten, että toinen maista on Naton jäsen.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Bydén sanoo, että Suomen Nato-jäsenyydellä ei ole vielä vaikutusta tämän harjoituksen kulkuun. Harjoitus on suunniteltu ennen Suomen ja Ruotsin Nato-prosessien alkua. Yhteensä harjoitukseen osallistuu Ruotsin lisäksi 13 maata ja yli 26 000 ihmistä.

”Me haluamme harjoituksella todentaa, että olemme menossa oikeaan suuntaan puolustusvoimiemme vahvistamisen suhteen”, Bydén sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat