Taisteluissa kuollut ainakin 270 – Der Spiegel: Saksa keskeyttää evakuointi­operaationsa

Sudaniin yritettiin eilen saada aikaan vuorokauden mittaista tulitaukoa muun muassa haavoittuneiden evakuoimiseksi, mutta taistelut ovat jatkuneet yrityksistä huolimatta.

| Päivitetty

Sudanissa armeijan ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välisissä viidettä päivää riehuvissa taisteluissa on saanut surmansa ainakin 270 ihmistä ja noin 2 600 on haavoittunut, uutisoi qatarilainen uutiskanava Al Jazeera keskiviikkona yhdeltä Suomen aikaa.

Todelliset luvut voivat olla huomattavasti suurempia, koska monet haavoittuneista eivät taisteluiden vuoksi pääse sairaaloihin, joita niitäkin tulitetaan, kertoi maan lääkärien liitto. Al Jazeeran mukaan pääkaupunki Khartumissa 16 sairaalaan oli keskiviikkona suljettuina.

Sudaniin yritettiin tiistaina saada aikaan vuorokauden mittaista tulitaukoa muun muassa haavoittuneiden evakuoimiseksi, mutta taistelut ovat jatkuneet yrityksistä huolimatta. Al Jazeeran mukaan taisteluita käydään tällä hetkellä useassa paikassa mutta erityisesti Khartumissa.

Khartumin merkittävien hallinnollisten ja sotilaallisten rakennusten lisäksi taisteluita käydään sotilasalueilla ainakin Omdurmanissa sekä Merowen kaupungissa ja lento­kentällä. Merowen lentokenttä oli keskiviikkona kahdelta Suomen aikaa armeijan hallussa.

Lisäksi taisteluita käydään Al Jazeeran mukaan yhdeksällä pääkaupunkiin johtavalla sillalla sekä Khartumin lentokentällä, joka on maan suurin lentokenttä ja jossa sijaitsee myös sotilasalue.

Tiistaina otettu satelliittikuva näyttää savuttavan rakennuksen Merowen lentokentällä. Taisteluita käydään eri puolilla Sudania.

Tuhannet ihmiset ovat paenneet taisteluja Khartumista. Asukkaat pakenivat keskiviikkona pääkaupungista autoilla, jalan tai millä tahansa löytämillään kulkuvälineillä. Silminnäkijöiden mukaan kaduilla oli runsaasti ruumiita.

Koteihinsa linnoittautuneiden asukkaiden olot ovat käyneet päivä päivältä vaikeammiksi, koska sekä sähkö että juokseva vesi ovat monin paikoin poikki, eivätkä asukkaat pysty täydentämään ruokavarastojaan taisteluiden riehuessa.

Useat maat suunnittelivat keskiviikkona kansalaistensa evakuoimista maasta. Evakuoitavien joukossa on runsaasti YK:n työntekijöitä.

Saksalaislehti Der Spiegelin tietojen mukaan Saksa on keskiviikkona keskeyttänyt evakuointi­operaationsa Sudanista. Saksan oli tarkoitus evakuoida noin 150 Saksan kansalaista Khartumista, mutta taisteluiden kiihtyminen esti operaation. Saksan puolustusministeriö ei ole kommentoinut lehden tietoja.

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina, että sillä ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa mitään valtion tukemaa evakuointioperaatiota. Valkoinen talo ohjeisti Sudanissa olevia kansalaisiaan pysyttelemään suojaisissa paikoissa.

Taistelut alkoivat lauantaina, kun armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Daglon pitkään jatkuneet erimielisyydet Daglon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin armeijaan kärjistyivät avoimeksi yhteenotoksi.

Burhan ja Daglo syrjäyttivät yhdessä maata kolme vuosikymmentä hallinneen Omar al-Bashirin vuonna 2019. Vuonna 2021 kaksikko kaappasi jälleen vallan Sudanissa valtaan nousseelta siviilihallitukselta, mikä romutti yritykset palata pysyvästi siviilihallintoon.

Burhan ja Daglo ovat myöhemmin olleet eri mieltä vallankaappauksen tarpeellisuudesta. Daglon mukaan kaappaus oli virhe, mutta Burhanin mukaan se oli tarpeen, jotta politiikasta saataisiin moniäänisempää.

Vuoden 2019 sotilasvallankaappauksen jälkeen sotilashallintoa vastustavissa demokratiamielenosoituksissa on kuollut parisataa siviiliä.

Sudanin uusien taisteluiden pelätään laajenevan täysimittaiseksi sisällissodaksi, joka vaikuttaisi myös naapurimaihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat