EU rajoittaa vehnän ja maissin tuontia Ukrainasta, korvauksia raja­naapureiden viljelijöille

Puola, Unkari, Bulgaria, Romania ja Slovakia vaativat toimia Ukrainasta tulevien halvempien maataloustuotteiden takia. EU suunnittelee nyt maksavansa noin sadan miljoonan euron korvaukset.

Romanialaiset maanviljelijät järjestivät mielenosoituksen EU-komission edustuston edessä Bukarestissä 7. huhtikuuta.

Bryssel

EU yrittää ratkaista rahalla ja rajoituksilla ukrainalaisten maataloustuotteiden ylitarjontaa useissa EU-maissa. Useat Ukrainan rajanaapurit ovat asettaneet tuontikieltoja ukrainalaiselle viljalle ja muille tuotteille ja vaatineet EU:ta hätiin nopeasti.

EU suunnittelee nyt maksavansa noin sadan miljoonan euron korvaukset Ukrainan EU-naapurimaiden maanviljelijöille. Lisäksi se aikoo hätätoimena rajoittaa joidenkin ukrainalaisten maataloustuotteiden tuontia EU-alueelle, komissiosta kerrottiin keskiviikkona.

Rajoitukset koskisivat vehnää, maissia, auringonkukan siemeniä ja rypsin siemeniä. Ne voisivat edelleen kulkea EU-alueen läpi maailmanmarkkinoille.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lähetti Puolan, Unkarin, Romanian, Bulgarian ja Slovakian johtajille keskiviikkona kirjeen, jossa hän sanoo maiden asettamien yksipuolisten tuontikieltojen toimivan ”Ukrainan vastustajien” hyväksi.

Puola ja Unkari kertoivat viime viikolla, että ne rajoittavat ukrainalaisen viljan tuontia, ja lauantaina ne laajensivat kieltoa maitotuotteisiin, sokeriin, hedelmiin, vihanneksiin ja lihatuotteisiin.

Myös Slovakia on asettanut rajoituksia viljan tuonnille. Bulgaria ilmoitti viljaa koskevista rajoituksista keskiviikkona.

Kielto johtuu siitä, että Ukrainasta tulevat maataloustuotteet ovat painaneet hintoja Ukrainan naapurimaissa ja ajaneet paikalliset viljelijät ahtaammalle.

Ukrainalaistuotteiden on tarkoitus kulkea rajanaapureiden kautta maailmanmarkkinoille, mutta osa on juuttunut EU-maiden sisäisille markkinoille muun muassa kuljetusten sujuvuuteen ja varastointiin liittyvien ongelmien takia.

EU antoi toukokuussa 2022 Ukrainalle mahdollisuuden kuljettaa maataloustuotteita maailman­markkinoille EU-alueen kautta ilman määrällisiä rajoituksia tai tulleja.

Ukraina vei ennen sotaa pääosan maataloustuotteistaan Mustanmeren satamien kautta, mutta Venäjän hyökkäys on vaikeuttanut reitin käyttöä.

EU-komissio harmistui maiden asettamista tuontikielloista, sillä ne eivät ole yhteensopivia komission varjeluksessa olevan EU:n kauppapolitiikan ja Ukrainalle annettujen lupausten kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat