”Tämän voi kokea vain kerran elämässään” – Kansa valmistautui kruunajais­päivään jo aamu­varhaisella

Kansa valmistautui juhlallisuuksiin Lontoon kaduilla ja puistoissa paikkoja varaamalla ja suosionosoituksia harjoittelemalla jo aamuvarhaisella.

Kuninkaita ja kuningattaria löytyi Lontoon katujen varsilta lauantaina aamulla useita.

Lontoo

Lontoossa valmistauduttiin lauantaina aamulla perin mieleenpainuvaan päivään. Paikallista aikaa iltapäivällä Britanniaan on kruunattu uusi kuningas ja kuningatar.

Ihmiset etsivät jo ennen aamukuutta hyviä paikkoja St James’s Parkissa lähellä kruunajaiskulkueen reittiä.

Kruunajaisia voi seurata St James’s Parkissa suurelta näytöltä. Lisäksi aivan lähellä puistoa kulkee The Mall -katu. Sitä pitkin kuningaspari ajaa vaunuilla ensin kohti Westminster Abbeya ja kruunajaisten jälkeen takaisin kohti Buckinghamin palatsia.

Laurence Feider (vas.) ja Carmen Turner saivat hyvät paikat näytön edestä.

Itävaltalaiset Carmen Turner ja Laurence Feider asettuivat mukavasti viltilleen. He olivat pukeutuneet, kuten tapoihin kuuluu, hienoihin päähineisiin.

”Tämä on tilaisuus, jonka voi kokea vain kerran elämässään”, Feider sanoi.

Turner ja Feider kertovat olevansa kuninkaallisten faneja.

Sen sijaan Lucas Newsome epäröi. Hän ei ole rojalisti, vaan saapui paikalle hyvän tunnelman vuoksi.

Hänen ystävänsä Felix Martin odottaa myös itse kuninkaallisten näkemistä, ainakin näytön kautta. Ehkä voisi yrittää juosta lähelle The Mall -katua, kun kuningas Charles ja kuningatar Camilla ajavat ohitse, hän mietti.

Newsome ja Martin olivat sonnustautuneet solmioihin, joita koristi Britannian lippu. Ne eivät olleet odottamassa valmiina kaapissa, vaan kaksikko osti solmiot varta vasten kruunajaisia varten.

”Tämä päivä on historiallinen, eihän kruunajaisia ole ollut vuosikymmeniin”, Martin sanoi.

Martin kertoi olleensa myös viime vuonna kuningatar Elisabetin platinajuhlissa sekä viime syksynä kuningattaren hautajaisissa. Hän arvioi, että erityisesti platinajuhlien aikaan ihmisiä oli katujen varsilla ja puistoissa jo heti aamuvarhaisella enemmän.

Felix Martin (vas.) ja Lucas Newsome ostivat kruunajaisia varten uudet kravatit.

Katujen varret ja nurmikot täyttyivät kuitenkin nopeasti aamun edetessä. Jos paikalla ei ollut ajoissa, vapaata paikkaa saisi etsiä toden teolla.

Tunnelma oli kuplivan odottava. The Mall -kadun varrella ihmiset harjoittelivat kuningasparille hurraamista osoittamalla suosiotaan kelle tahansa, joka kruunajaiskulkueen reitillä aamuvarhaisella ajoi – vaikkapa sitten järjestyksenvalvojille.

Kuten perinteeseen kuuluu, useat ihmiset olivat pukeutuneet Britannian lipun kuoseihin. Hiuspantoja, mekkoja, hattuja, paitoja, koirilla lipuin koristeltuja valjaita, mitä ikinä keksiä saattaa.

The Mall -kadun varrella ihmiset hurrasivat jo lauantaina varhain aamulla sille, kuka vain sattui ohi ajamaan.

Ihmisten täytyi tehdä vaikea valinta päättäessään, mistä käsin he haluavat kruunajaisia seurata. Jos asettuu puistoihin näyttöjen ääreen, ei välttämättä pysty todistamaan kulkueita. Jos taas ottaa paikan kruunajaiskulkueen reitin varrelta, ei välttämättä näe suoraa lähetystä itse seremoniasta Westminster Abbeysta.

Bill Powellia, Mary Fosteria ja Braden Milleria yhdisti brittikuninkaallisten ihailu.

Kulkuereitin varrelle asettuneet Braden Miller, Mary Foster ja Bill Powell suunnittelivatkin katsovansa seremonian jälkikäteen, kun juhlallisuudet kaduilla lauantaina päättyvät.

”Totta kai odotan kovasti sitä, että näemme kuninkaan ja kuningattaren kulkevan vaunuilla tästä ohitsemme. Rehellisesti sanottuna odotan kuitenkin myös sitä, että jälkeenpäin menemme takaisin hotellille ja katsomme historiallisen seremonian”, Miller sanoi perjantaina.

Miller matkusti Lontooseen Yhdysvalloista, Foster ja Powell Kanadasta. He ystävystyivät viime vuonna Lontoossa kuningatar Elisabetin platinajuhlaa seuratessaan.

Vaikka tv-lähetyksessä näkee itse seremonian, kaikkea siitä ei välity. Tunnelma katujen varsilla on niin hyvä, ystävykset ylistävät.

”Viime vuoden platinajuhlassa sain katsoa kuninkaallista perhettä silmästä silmään, niin läheltä he kulkivat. Nytkin meillä on huippupaikat siihen”, Powell tunnelmoi.

Loistavaa ilmapiiriä korostivat perjantaina myös kuninkaallisten tapahtumien konkarit: Mandy Ellis, Margaret Tomson ja Dot Sneyd. He ovat pystyttäneet leirin niin kuninkaallisiin häihin, hautajaisiin kuin vuosipäiväjuhliin. Tälläkin kertaa ryhmä oli leiriytynyt kruunajaisreitin varrelle jo päiviä ennen lauantaita.

”Haluamme voida sanoa tuleville sukupolville, että olimme muuten paikan päällä, kun kuningas kruunattiin”, Ellis kuvaili.

Tomson voi lisäksi vertailla tunnelmia kuningatar Elisabetin kruunajaisiin. Tuolloin 7-vuotias Tomson muistaa kruunajaisista selkeästi yhden asian: satoi, satoi ja satoi.

Samanlaiseen säähän Tomson ystävineen joutuu varautumaan myös kuningas Charlesin kruunajaisissa. Vaikka aamulla oli vielä poutaisaa, säätiedotus ennusti pisaroita.

Ellisin vaatetus oli tosin kuin tehty sadesäätä varten. Useista Charlesin kuvan koristamista keittiöpyyhkeistä ommeltu asu kuivuu nopeasti, hän nauroi.

Mandy Ellis, Dot Sneyd, Kara Ellis, Margaret Tomson ja Linda Hitchen ovat kuninkaallisten tapahtumien asiantuntijoita.

Samoin kruunajaispäivää ovat odottaneet lukuisat valvojat ja poliisit, joita parveili Lontoon kaduilla ja puistoissa lukuisia. Turvajärjestelyt ovat mittavat. Kruunajaiskulkueen reitin lähellä liikkuminen myös jalkaisin oli vaikeaa jo aamulla katuesteiden vuoksi.

Mutta kun hyvän paikan on saanut metsästettyä, voi rentoutua odottamaan itse juhlallisuuksia. Tee pysyy lämpimänä termospullossa ja vaikka repussa olevat oluet lämpenisivät, se ei tunnelmaa haittaa.

”Mitkä juhlat!” pieni poika huudahti kävellessään The Mall -kadun varressa lauantaina aamulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat