"Ne ovat William ja Kate!" – Prinssipari yllätti kansalaiset Windsorin linnalla

Ympäri maata kruunajaisviikonlopun toista päivää juhlistettiin yhteisellä lounaalla ja piknikillä.

Piknik-eväät ja musiikkiesitykset jäivät nopeasti kakkosiksi, kun Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine tekivät yllätysvierailun kruunajaislounaalle.

”Ne ovat William ja Kate!”

Windsorin linnalla noin tunnin junamatkan päässä Lontoosta ihmiset kokoontuivat yhteen aurinkoiseen puistoon. Ympäri maata kruunajaisviikonlopun toista päivää juhlistettiin yhteisellä lounaalla ja piknikillä.

Yhtäkkiä rento hengailu muuttui totiseksi taisteluksi. Taistelun voittajilla oli mahdollisuus nähdä tai ehkä jopa kädestä pitäen tervehtiä Walesin prinssiä ja prinsessaa.

William ja Catherine tekivät yllätysvierailun Windsorin linnan puistossa järjestettyyn tapahtumaan. Tunnelma sähköistyi sekunneissa. Ihmiset rynnistivät kohti ilmeisen yllättäviä vieraita. Puistossa alkoi kiiriä sana: paikalle eivät saapuneetkaan Yorkin prinsessat Beatrice ja Eugenie, kuten etukäteen oli kerrottu, vaan jotain paljon parempaa.

Kuja, jollaiseksi järjestyksenvalvojat ja poliisit ihmiset nopeasti järjestivät, kapeni kapenemistaan, kun ihmiset käyttivät kaikki taitonsa tunkeakseen mahdollisimman lähelle pariskuntaa. William ja Kate etenivät kujan läpi ihmisiä tervehtien ja säteilevästi hymyillen.

Ja sitten hetki oli ohi. Ihmiset palasivat piknik-vilteilleen ja tuoleilleen ihmettelemään, millaisia videoita ja kuvia he olivat tilanteesta saaneet.

Lounastapahtuma jatkui yhtä leppoisana kuin ennen visiittiä.

Paikallinen yhteisö oli koonnut yhteen koko iltapäivän kestoisen ohjelmaosuuden. Lavalle nousi monenlaista kuoroa ja bändiä – ja yleisö viihtyi.

Jotkut asettuivat viltin ympärille tanssirinkiin. Yksi hytkyi mukana ja haukkasi välillä pizzanpalaa. Yhtäkkiä jostain lensi jalkapallo ja lapsi vilahti sen perässä ohi.

”Meillä on porkkanoita, kurkkua, hummusta, voileipiä”, luetteli Halley, joka vuorotellen maisteli piknik-herkkuja ja teki pieniä tanssipyrähdyksiä.

Halley, hänen äitinsä Josephine ja veljensä John eivät halunneet kertoa sukunimiään. He asuvat Windsorin kaupungissa.

”Asumme niin lähellä, joten tietenkin tulimme paikalle, kun tällaista järjestetään”, Josephine sanoo.

John, Josephine ja Halley asuvat Windsorin kaupungissa.

Hyvä tunnelma oli myös Essi Heiskasen, Guillermo Colmenan, Liz Otter-Charltonin ja Steven Charltonin piknik-vilteillä. Lapset Alex ja Tristan Charlton sinkoilivat iloisina nurmikentällä. Oliver Colmena veti sikeitä vaunuissa.

Ystäväperheet olivat tulleet paikalle viettämään aikaa yhdessä, nauttimaan piknik-eväitä ja viihtymään musiikkia kuunnellen.

”Mutta emme saaneet mukaan kruunajaiskanaa, se oli loppuunmyyty”, Liz Otter-Charlton kertoo.

”Seuraavia kruunajaisia varten on aikaa valmistautua, joten ehkä teen silloin ruokalajin alusta alkaen itse”, hän naurahtaa.

Kruunajaiskana on kuningatar Elisabetin kruunajaisjuhlallisuuksiin suunniteltu ruokalaji. Kruunajaiskana on kanaa mausteisessa majoneesikastikkeessa, ja sitä syödään usein salaattina tai leipien välissä täytteenä.

Kuningas Charles ja kuningatar Camilla valitsivat kruunajaistensa tunnusruoaksi kruunajaispiirakan. Sitä mahdollisesti nautittiin myös Windsorissa eväslaatikoista, mutta ystäväperheiden eväinä oli kaikenlaista muuta helposti syötävää: voileipiä, kakkua ja hedelmiä.

”Katsoimme kruunajaiset lauantaina kotona ja ajattelimme, että sunnuntaina on hyvä päivä tulla juhlistamaan kruunajaisia ulos”, Otter-Charlton sanoo.

”Kiva tulla katselemaan, kun jotain tapahtuu. Tulimme tänne hyvän ilmapiirin vuoksi, ja ovathan kruunajaiset myös historiallinen tapahtuma”, Essi Heiskanen sanoo.

Hän on kotoisin Suomesta ja asunut Britanniassa kahdeksan vuotta.

Sunnuntain kaltaisista kokoontumista alkaa tulla jo perinne, Heiskanen ja Otter-Charlton kertovat. Viime aikoina syitä kokoontumisiin on nimittäin riittänyt. Ensin kuningattaren platinajuhlat kesäkuussa 2022, kuningattaren hautajaiset syyskuussa ja nyt kruunajaiset.

Alex Charlton, Liz Otter-Charlton, Steven Charlton, Tristan Charlton, Essi Heiskanen ja Guillermo Colmena viihtyivät yhdessä piknikillä.

Kruunajaisviikonlopun suurimman rakkaustarinan tähdet ovat vastakruunatut kuningas ja kuningatar. Windsorin linnan puistossa riitti myös rakkautta. Umpirakastuneilta näyttäneet Easta ja John Jenkins nojailivat toisiinsa ohjelmasta nauttien.

”Olemme olleet yhdessä 42 vuotta”, he kertovat.

Sri Lankasta kotoisin oleva Easta muutti nuorena perheensä kanssa Britanniaan. Eräissä juhlissa hän tapasi pitkän brittiläisen miehen, ja rakkaus roihahti. Pitkän ja komean miehen, John Jenkins tarkentaa.

Nyt aikuisiksi kasvaneet lapset ovat muuttaneet pois kotoa, joten pariskunnalla on aikaa kuherteluun. Mikä olisikaan parempi tapa viettää päivää rakkaidensa ja ystäviensä kanssa kuin kuunnella kruunajaisjuhlien jälkimainingeissa hyvää musiikkia, pariskunta toteaa.

John ja Easta Jenkins löysivät onnekseen tuolit, joilla istua ja kuunnella musiikkiesityksiä. Johnilla on niin huonot polvet, Easta Jenkins huokaa.

Samaan aikaan, kun piknik-vieraat nautiskelivat pitkästä iltapäivästä puistossa, alkoi puiston viereen jo varhain iltapäivällä muodostua jono.

Sunnuntai huipentuu kruunajaiskonserttiin, joka järjestetään Windsorin linnassa.

Kruunajaiskonserttiin odotetaan 20 000 hengen yleisöä sekä runsaasti kutsuvieraita. Konsertti alkaa paikallista aikaa kello 20.

Konsertin jälkeenkään kansanjuhla ei vielä ole täysin ohi: maanantaina Britanniassa nautiskellaan vapaapäivästä.

Windsorissa konserttilippujen haltijoita ohjeistettiin oikeaan paikkaan jo rautatieasemalta lähtien.

Windsoriin tulijat törmäsivät tullessaan erään kaupan lippumereen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat