Pää­ministeri Rishi Sunak taipui julkistamaan vaimonsa omistuksia

Pääministeri Rishi Sunak ei ollut ilmoittanut julkisesti vaimonsa omistuksista lastenhoitoyrityksessä, joka hyötyy konservatiivihallituksen politiikasta.

Britannian pääministeri Rishi Sunak ja vaimo Akshata Murty Belfastissa huhtikuussa.

Britannian pääministeri Rishi Sunak kertoi keskiviikkona hallituksen sidonnaisuus­ilmoituksessa, että hänen vaimonsa Akshata Murty omistaa osakkeita Koru Kids -lastenhoitoyrityksestä. Yritys hyötyy Sunakin hallituksen kokeilusta.

Sunakia kohtaan oli noussut voimakasta poliittista painetta, kun hänen oli syytetty laiminlyöneen ilmoitusvelvollisuutensa.

Valtiovarainministeri Jeremy Hunt kertoi maaliskuussa lastenhoitajien kannustemaksu­kokeilusta, jossa hoitajat saavat rahallista etua ilmoittautuessaan tiettyjen toimijoiden kautta. Koru Kids on yksi kuudesta yrityksestä, jotka hyötyvät kokeilusta.

Sunak ei ilmoittanut vaimonsa omistuksesta brittihallituksen edellisessä, toukokuussa 2022 julkistetussa sidonnaisuuslistauksessa. Tuolloin Sunak oli vielä valtiovarain­ministeri. Maanantaina Sunak kertoi, että hän oli ilmoittanut vaimonsa omistuksista rutiini-ilmoituksessa, joka ei ole julkinen.

Opposition työväenpuolue syytti Sunakia läpinäkyvyyden puutteesta.

Tiistaina Sunak kieltäytyi julkistamasta sidonnaisuuksiaan erillään muusta hallituksesta. Keskiviikkona hallitus oli hieman ennen pääministerin kyselytuntia päivittänyt ministerien sidonnaisuuslistaa, josta kävi nyt ilmi, että Akshata Murty omistaa Koru Kidsin osakkeita.

Työväenpuolue on arvostellut konservatiivihallitusta sidonnaisuusilmoitusten laiminlyönnistä. Ministerien sidonnaisuuslista on yleensä julkistettu kahdesti vuodessa, mutta nyt edellisestä ilmoituksesta oli kulunut jo 11 kuukautta.

Britanniassa tapauksen on arvioitu aiheuttavan Sunakille vahinkoa, jonka ainakin keskiviikkona arvioitiin todennäköisesti melko pieneksi.

Sunakilla ja hänen vaimollaan on yhteensä satojen miljoonien eurojen omaisuus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat