Bolšoi-teatteri hyllytti Nurejev-baletin homo­propagandana

Tanssija Rudolf Nurejevin elämään perustuvan baletin mahdollisuuksia epäiltiin jo kantaesityksen aikaan 2017.

HS oli seuraamassa Rudolf Nurejevin elämästä kertovan baletin kantaesitystä Moskovan Bolšoi-teatterissa vuonna 2017.

Moskovan Bolšoi-teatteri hyllyttää tanssijalegenda Rudolf Nurejevin elämään perustuvan baletin. Syynä on Venäjän homopropaganda­lain tiukennus, kertoi Bolšoi-teatterin johtaja Vladimir Urin tiedotustilaisuudessa Moskovassa keskiviikkona.

Vuonna 2017 kantaesitetty Nurejev perustuu Neuvostoliitosta länteen loikanneen tanssin supertähden Rudolf Nurejevin elämään. Nurejev kuoli aidsiin liittyviin sairauksiin 54-vuotiaana vuonna 1993.

Baletissa ei ainakaan länsistandardeilla ole mitään erityisen kuohuttavaa. Yhä tiukemmin sanan- ja ilmaisunvapautta rajoittavalla Venäjällä baletin on saanut ongelmiin vain se, että siinä kerrataan avoimesti homoseksuaalin Nurejevin elämänvaiheita.

Venäjän niin sanottu homopropaganda­laki säädettiin ensi kertaa vuonna 2013. Joulukuussa 2022 lakiin tehtiin lisäys, joka täsmensi, että ”ei-perinteisiä seksuaalisia suhteita” eli muun muassa homoseksuaalisuutta ei saa enää esittää aikuisillekaan. Aikaisemmin laki kielsi sen vain lapsilta.

Urin sanoi lopettaneensa esitykset heti kun presidentti Vladimir Putin oli allekirjoittanut lainlisäyksen. Bolšoi perui jo viime toukokuussa kolme näytäntöä, uutistoimisto Reuters kertoi.

Baletin taival oli vaikea alusta asti.

Kommersant-lehden balettikriitiikko Tatjana Kuznetsova Nurejev-baletin kantaesityksessä Moskovan Bolšoi-teatterissa joulukuussa 2017.

HS oli paikalla baletin kantaesityksessä Moskovassa vuonna 2017. Jo tuolloin ounasteltiin, voidaanko balettia esittää Venäjän sananvapaustilanteen nopeasti heikentyessä.

Ohjaaja Kirill Serebrennikov pidätettiin kavalluksesta epäiltynä, ja alkuperäistä kantaesitystä oli jouduttu siirtämään. Serebrennikov päästettiin lähtemään Venäjältä maaliskuussa 2022. Kavallustuomion uskotaan olleen kosto Serebrennikovin avoimesta kritiikistä Putinia, homofobiaa ja Venäjän autoritaarisuutta kohtaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat