Turvallisuus­päällikkö eroaa kongressi­hyökkäyksen video­paljastusten jälkeen

Eron syynä on CNN Brazil -televisioyhtiön näyttämä materiaali. Se sisältää turvakameroille tallentuneita kuvia Gonçalves Diasista Planalto-palatsissa

Marco Edson Goncalves Dias (oik.) on ilmoittanut eroavansa virastaan. Vasemmalla Brasilian nykyinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva.

Brasilian presidentin turvallisuusviraston (GSI) päällikkö Marco Edson Gonçalves Dias ilmoitti keskiviikkona eroavansa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Eron syynä on CNN Brazil -televisiokanavan näyttämä materiaali. Se sisältää turvakameroille tallentuneita kuvia Gonçalves Diasista Planalto-palatsissa. Palatsi on yksi rakennuksista, jossa mielenosoittajat mellakoivat tammikuussa.

Tuolloin entisen presidentin Jair Bolsonaron tukijat tunkeutuivat korkeimpaan oikeuteen, kongressin tiloihin ja presidentin palatsiin. He rikkoivat muun muassa ikkunoita.

Tapahtunutta on verrattu Yhdysvaltain kongressimellakkaan Capitolilla vuonna 2021. Bolsonaron tukijoiden pyrkimyksenä oli palauttaa Bolsonaro valtaan hänen erottuaan muutamaa päivää aiemmin.

Reutersin mukaan CNN Brazilin julkaisemassa materiaalissa Gonçalves Dias ilmeisesti näyttää mielenosoittajille uloskäynnin palatsista. Reutersin mukaan Gonçalves Dias myös liikkui palatsin käytävillä.

Turvallisuuspäällikön lisäksi turvakameroiden videoilla näkyi ainakin kaksi GSI:n virkailijaa. He kättelivät mielenosoittajia ja antoivat heille vesipulloja.

Reutersin mukaan Gonçalves Dias kiisti CNN Brazilin tulkinnan videoista.

”Astuin palatsiin sen jälkeen, kun sinne tehtiin ratsia, ja olin poistamassa ihmisiä kolmannesta ja neljännestä kerroksesta, jotta pidätykset voitaisiin tehdä toisessa kerroksessa”, hän kertoi brasilialaiselle Globo News -televisiokanavalle.

Materiaali vesipulloja jakaneista virkailijoista oli hänen mukaansa ”irrotettu kontekstista”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat