Tuhansia ihmisiä paennut naapuri­maahan, YK:n Guterres vaatii tuli­taukoa

Koteihinsa Khartumissa piiloutuneilta asukkailta alkavat loppua ruoka ja vesi.

Khartumissa koteihinsa piiloutuneilta asukkailta alkavat loppua ruoka ja vesi.

| Päivitetty

Kiivaat taistelut ovat jatkuneet edelleen torstaina pohjoisafrikkalaisessa Sudanissa. Raskaimpia yhteenottoja on käyty maan pääkaupungissa Khartumissa ja sen ympäristössä.

Lauantaina alkaneessa yhteenotossa on kuollut ainakin kolmisensataa ihmistä. Yli 3 000 ihmisen arvioidaan haavoittuneen viime päivinä.

Todelliset uhriluvut voivat olla huomattavasti korkeampia. Monet haavoittuneista eivät taistelujen vuoksi pääse sairaaloihin, joita tulitetaan.

Khartumissa koteihinsa piiloutuneilta asukkailta alkavat loppua ruoka ja vesi. Sähköt ovat poikki valtaosasta kaupunkia.

Maailman terveysjärjestö (WHO) kehottaa uutistoimisto Reutersin mukaan taistelevia osapuolia pitämään taisteluissa taukoa, jotta saataisiin aukaistua humanitäärinen käytävä. Sen avulla terveydenhuollon ammattilaiset, potilaat ja ambulanssit pääsisivät taistelualueelle ja sieltä pois.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että se lähettää joukkojaan Sudanin lähistölle valmistautumaan suurlähetystön henkilökunnan mahdolliseen evakuointiin maasta.

Arviolta 10 000–20 000 ihmistä on viime päivinä paennut Sudanin taisteluita naapurimaa Tšadiin, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Sen mukaan ihmiset ovat paenneet maan länsiosassa sijaitsevalta Darfurin alueelta hakeakseen turvaa Tšadista. Järjestö pohjaa arvionsa maiden rajalla olevien ryhmiensä keräämiin lukuihin.

YK kertoo olevansa erittäin huolissaan väkivaltaisuuksien kärjistymisestä Sudanissa.

”Tänään heräsimme puoli viideltä aamulla hävittäjien ja ilmaiskujen ääniin. Olemme lukinneet ovet ja ikkunat ja toivomme, ettei harhaluoteja osuisi rakennukseemme”, kertoi Reutersille kaupungin eteläosassa asuva Nazek Abdalla, 38.

Abdallan harras toive oli, että maahan saataisiin tulitauko perjantaina, kun vietetään muslimien pyhän kuukauden ramadanin ja paastonajan loppua.

”Toivomme, että taistelut loppuisivat silloin, mutta ei niin tule käymään.”

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati torstaina ”vähintään kolmen päivän” mittaista tulitaukoa ramadanin lopun ajaksi.

”Elämme erittäin tärkeää hetkeä muslimien kalenterissa. Mielestäni tämä on oikea hetki tulitauolle”, Guterres sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Puolisotilaallisen RSF-ryhmittymän ja Sudanin asevoimien yhteenotot alkoivat viikonloppuna. On ollut epäselvää, mistä ja kumman osapuolen toimesta taistelut alkoivat.

Sudanin uusien taisteluiden pelätään laajenevan täysimittaiseksi sisällissodaksi, joka vaikuttaisi myös naapurimaihin.

Ranskan ulkoministeriön tiedottaja ilmoitti torstaina, ettei Ranska ainakaan toistaiseksi suorita evakuointeja Sudanista vaan keskittyy ponnisteluihin tulitauon saamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat