Presidentti kiristää otettaan, oppositio­johtaja tutkinta­vankeudessa

Viime helmikuun jälkeen Tunisiassa on pidätetty ainakin 20 nykyhallintoon kriittisesti suhtautuvaa henkilöä. Presidentin rasistiset puheet ovat saaneet myös siirtolaiset liikkeelle kohti Eurooppaa.

Oppositiojohtaja Rached Ghannouchi otettiin kiinni maanantaina.

Tunisiassa on pidätetty viime kuukausina useita nykyhallinnon arvostelijoita.

Maanantaina kiinni otettiin tunnettu oppositiojohtaja Rached Ghannouchi. Torstaina hänen tutkintavankeuttaan pidettiin määrittelemättömäksi ajaksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ghannouchia syytetään maan turvallisuuden vaarantamisesta. Hänen asianajajansa Monia Boualin mukaan oppositiojohtaja on pidätettynä mielipiteidensä takia.

Helmikuusta lähtien hallinnon arvostelijoiden kiinniottoja on tehty Tunisiassa ainakin 20.

Brittilehti The Guardianin mukaan pidätettyjen joukossa on politiikkoja, entisiä ministereitä, yrittäjiä, ammattiyhdistysihmisiä ja Tunisian suosituimman radiokanavan omistaja.

Presidentti Kais Saied

Itsevaltaisesti maata hallitseva presidentti Kais Saied on väittänyt pidätettyjä terroristeiksi, jotka uhkaavat valtion turvallisuutta, uutistoimisto AFP kertoo.

81-vuotias Ghannouchi on Tunisian suurimman oppositiopuolueen Ennahdan puheenjohtaja ja perustajajäsen.

Ghannouchi eli maanpaossa yli 20 vuotta. Hän palasi kotimaahansa arabikevään jälkeen vuonna 2011, kun maan entisen diktaattorin Zine el-Abidine Ben Alin hallinto kaatui.

Ghannouchista tuli paluunsa jälkeen vaikutusvaltainen hahmo Tunisian politiikassa.

Vuoden 2019 parlamenttivaaleissa Ennahda äänestettiin Tunisian suurimmaksi puolueeksi, ja Ghannouchi valittiin parlamentin puhemieheksi.

Ennahda on maltillinen islamistinen puolue, joka sai vaikutteita useissa arabimaissa toimivasta Muslimiveljeskunnasta. Puolue on kuitenkin pyrkinyt etäännyttämään itseään Muslimiveljeskunnasta, jonka varsinkin nuoriso kokee liian vanhoillisena.

Arabikevään jälkeen odotukset demokratian kehityksestä Tunisiassa olivat suuret.

Maassa onnistuttiinkin jakamaan valtaa vaalien avulla, mutta muuten kehitys ei ole ollut mairittelevaa.

Nuorten kannalta keskeisiä kysymyksiä, kuten uusien työpaikkojen luomista ja paremman koulutuksen tarjoamista, ei ole onnistuttu ratkaisemaan.

Saied nousi sitoutumattomana ehdokkaana presidentiksi vuonna 2019. Hänen kannatuksensa oli laajaa varsinkin nuorison keskuudessa.

Saied keskeytti parlamentin toiminnan heinäkuussa 2021 ja on sen jälkeen pyrkinyt haalimaan itselleen lisää valtaa.

Ennahda-puolueen mukaan Saied pyrkii näyttävillä pidätyksillä peittelemään maan taloudellista kriisiä ja mahdollista vararikkoa, Reuters kertoo.

Uusia työpaikkoja tai parempaa koulutusta ei ole onnistuttu luomaan.

Tunisia on viime aikoina ollut otsikoissa myös huolestuttavasta siirtolaistilanteesta.

Siirtolaisten reitti on siirtynyt vaaralliselle keskiselle reitille eli Libyasta ja Tunisiasta kohti Italiaa. Siirtolaisia on hukkunut Välimereen alkuvuonna enemmän kuin vuosikausiin, tuore raportti kertoo.

Presidentti Saied on tullut tunnetuksi rasistisista puheistaan siirtolaisia kohtaan.

Helmikuisessa puheessaan hän väitti, että muualta Afrikasta tulleet siirtolaiset ovat osa kansainvälistä salaliittoa, jonka tarkoituksena on muuttaa Tunisiaa maana.

Puheen jälkeen siirtolaisperheet ovat ajettu ahtaalle Tunisiassa, mikä on johtanut siihen, että yhä useampi päättää lähteä hengenvaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa, Reuters kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat