Mielenosoittajat katkaisivat koululta sähköt Macronin vierailun vuoksi, poliisi käytti kyynel­kaasua

Epäsuositun eläkeuudistuksen läpi runnonutta Macronia ei ole otettu viimeaikaisilla vierailuilla vastaan kovinkaan lämpimästi.

Sadat ihmiset osoittivat torstaina mieltään presidentti Emmanuel Macronin saapumista vastaan Gangesissa.

| Päivitetty

Etelä-Ranskassa poliisi on käyttänyt kyynelkaasua pitääkseen väkijoukot etäällä presidentti Emmanuel Macronista, joka vieraili paikallisessa koulussa. Macron oli Hérault’n maakunnassa keskustelemassa koulutuksesta ja opettajien palkoista.

Presidentin tapaaminen opettajien ja koululaisten vanhempien kanssa piti siirtää ulkoilmaan laitavasemmistolaisen CGT-ammattiliiton jäsenten katkaistua koulusta sähköt osana mielenosoitusta.

Sadat koululle saapuneet mielenosoittajat vaativat Macronin irtisanoutumista. Osa protestoijista heitti tomaatteja ja kananmunia turvajoukkoja kohti.

Presidentti Emmanuel Macron puhui kouluvierailullaan Gangesissa oppilaille, vanhemmille ja opettajille.

Viimeaikaisten Pariisin ulkopuolelle suuntautuneiden vierailujen on ollut tarkoitus viestittää uuden lehden kääntämistä eripuraa aiheuttaneen eläkeuudistuksen allekirjoittamisen jälkeen. Macronia ei kuitenkaan ole otettu vierailuilla kovin lämpimästi vastaan.

Keskiviikkona presidentille buuattiin tämän vieraillessa Alsacen alueelle Ranskan itäosassa.

Presidentin kannattajat ovat toivoneet, että äänestäjien tapaaminen ympäri maata voisi laukaista ihmisten patoutunutta turhautumista eläkeuudistuksesta ja puhdistaa siten ilmaa.

”En ole eroamassa, lupaan sen”, Macron sanoi torstaina Hérault’ssa mieltään osoittaneelle naiselle, joka vaati presidenttiä luopumaan vallasta eläkeuudistuksen takia.

”Sinua ei voisi vähempää kiinnostaa, mitä ihmiset haluavat”, nainen vastasi.

Paikalliset viranomaiset olivat kieltäneet kuljetettavien äänentoistolaitteiden tuonnin mielenosoitukseen. CGT-ammattiliiton paikallisen edustajan Mathieu Guyn mukaan myös kattiloiden ja paikallisten huilusoittimien tuonti koulun lähelle oli kielletty.

Kattilakielto johtui siitä, että Macronin vasemmistolaiset poliittiset vastustajat kehottivat kannattajiaan metelöimään Macronin maanantaisen televisioidun puheen aikana lyömällä kattiloita. Ikivanha protestitaktiikka on sittemmin noussut yleiseksi merkiksi tyytymättömyydestä Macronin politiikkaan.

Kattilakielto nousi torstaina yleiseksi pilkanaiheeksi. Vihreiden Sandrine Rousseau kysyi, onko demokraattista kriisiä mahdollista jättää taakseen asettamatta kieltoa kattiloille. Kommunisteja edustava Ian Brossat puolestaan sanoi, ettei malta odottaa kattiloiden myyntiä kieltävää lainsäädäntöä.

”Kotonani kattilat ja kananmunat on tarkoitettu ruoanlaittoon”, Macron sutkautti torstaina paikalliselle opposition kansanedustajalle, joka muistutti tätä mielenosoituksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat