CNN: Wagner on aseistanut RSF-joukkoja

Televisiokanavan lähteiden mukaan Wagner-palkkasotilasryhmä on toimittanut RSF-ryhmittymälle ilmatorjuntaohjuksia.

Sudanin asevoimien sotilaita Port Sudanissa torstaina.

Venäläinen Wagner-palkkasotilasryhmä on toimittanut puolisotilaalliselle RSF-ryhmittymälle ilmatorjuntaohjuksia, CNN kertoo.

Ohjusten avulla RSF:n joukot ovat voineet vahvistaa vastarintaansa Abdel Fattah al-Burhanin joukkoja vastaan. RSF on kiistänyt CNN:n väitteet.

CNN:n mukaan myös Sudanin naapurimaassa Libyassa on havaittu satelliittikuvien avulla Wagner-joukkojen poikkeuksellisen aktiivista liikehdintää. Wagnerin tukema libyalainen kenraali Khalifa Haftar on voinut tukea yhdessä Venäjän kanssa RSF-ryhmittymää jo ennen taistelujen alkamista.

Liikehdintää on havaittu Haftarin hallitsemilla lentotukikohdilla jo kaksi päivää ennen taistelujen leimahtamista Sudanissa.

Wagner-joukot ovat myös toimineet eri puolilla Afrikkaa, minkä tarkoituksena on ollut auttaa Venäjää saavuttamaan sen geopoliittisia tavoitteita mantereella. RSF:n johtaja, kenraali Mohamed Hamdan Dagalo on saanut jo aiemmin CNN:n mukaan tukea Venäjältä. Vastineeksi poliittisesta ja aseellisesta tuesta, hän antoi Kremlille pääsyn Sudanin rikkaisiin kultaesiintymiin.

Dagalon ja Venäjän yhteistyö alkoi jo vuonna 2014, jolloin Venäjä valloitti laittomasti Krimin niemimaan. Myös al-Burhan on saanut tukea Venäjältä.

RSF-ryhmittymän ja Sudanin asevoimien välisissä taisteluissa on kuollut vähintään satoja ja haavoittunut jopa noin 3 000 ihmistä. Tämän lisäksi arviolta 10 000–20 000 ihmistä on YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan paennut taistelujen tieltä naapurimaa Tšadiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat