Monarkialla on nyt muutoksen paikka, sanovat kruunajaisia seuranneet

Ottawassa kruunajaispäivää vietettiin juhlan kunniaksi avatulla Kanadan kenraalikuvernöörin virka-asunnolla. Vierailijoille oli tarjolla kruunajaisteetä.

Kenraalikuvernöörin virka-asuntoa Rideau Hilliä vartioivan rykmentin jäseniä marssi vahdinvaihtoseremoniasta takaisin kohti virka-asuntoa.

| Päivitetty

Ottawa

Kansa juhli kuningas Charlesin kruunajaisia Lontoossa lauantaina peribrittiläisessä sadesäässä, mutta Ottawassa päästiin nauttimaan upeasta kesäilmasta.

Osana juhlallisuuksia Kanadan kenraalikuvernöörin virka-asunto Rideau Hall avattiin yleisölle lauantaina ja sunnuntaina. 1800-luvulta peräisin olevalla arvorakennuksella merkkipäivää juhlistettiin muun muassa tarjoamalla kruunajaisteetä.

Ottawalaiset Diane ja Pierre Leonard nauttivat teensä rakennuksen hulppeassa ruokasalissa.

”Yritimme kysyä kahvia tarjoilijalta, mutta hän sanoi, ettei sitä ole tänään tarjolla. Mutta emme olleetkaan ennen juoneet kruunajaisteetä”, Diane sanoo naurahtaen.

”Kuningas Charlesille”, Pierre puolestaan lausuu ja nostaa maljaansa hymyssä suin.

Ihmiset jonottivat kruunajaisteetä Rideau Hallin näyttävän julkisivun edustalla.

Kysyttäessä mielipidettä vastakruunatusta kuninkaasta ja hänen puolisostaan Pierre kertoo, ettei Charlesilla ole vastaavaa karismaa kuin hänen äidillään kuningatar Elisabetilla.

”En ole täysin samaa mieltä karismasta. Uskon kuitenkin, että hän haluaa edustaa jatkuvuutta kuningattaren jälkeen”, Diane sanoo.

Kaksikko haluaisi kuninkaan puhuvan ja nostavan esille enemmän asioista, jotka ovat hänelle tärkeitä. Erityisesti kuninkaan kiinnostus ilmastonmuutosta koskeviin kysymyksiin on Pieren mukaan hyvä asia.

”Toivottavasti tällä on dominovaikutus, koska hän on kansainyhteisön kuningas”, Pierre kertoo.

Ottawalainen Paige Runolfson ei omien sanojensa mukaan valitettavasti ollut vielä lauantai-iltapäivällä katsonut kruunajaisia. Hänen televisionsa on rikki ja internet-yhteys ei ole toiminut kunnolla, joten Runolfson oli kuullut vain pieniä palasia kruunajaisista.

Paige Runolfson kertoo, että nallet olivat kiinnittäneet viime vuonna Charlesin ja Camillan huomion.

”Valitettavaa, koska haluan suuresti katsoa ne”, Runolfson sanoo.

Runolfsonilla on myös henkilökohtaista ja jopa läheistä kokemusta tuoreesta kuningasparista.

”Tapasin heidät viime vuonna, kun he vierailivat täällä. [Charles] katsoi minua päin ja sanoi ’oi, sinulla on nallekarhu!’, Camilla puolestaan huomasi ja ihaili nappejani. Se oli todella mukavaa ja hellyttävää, melkein kuin tätisi ja setäsi puhuisivat sinulle.”

Paige Runolfson esitteli nallekarhua.

Rideau Hallin vierailun jälkeen Runolfsonilla ei ollut mitään muita konkreettisia juhlasuunnitelmia päivälle.

”Mutta se on ihan okei, koska sydämessäni juhlin jo valmiiksi”, Runolfson kertoo.

Äskettäin kuvernöörin virka-asunnon naapurustoalueelle muuttaneet Nanci Burns ja Tom Shillington katsoivat kruunajaiset jo ennen saapumistaan paikalle.

Tom Shillington ja Nanci Burns kertovat, että monarkialla on edessään monia suuria kysymyksiä ja ongelmia, jotka sen pitää pystyä ratkomaan. Rasismi, suhteet alkuperäiskansojen kanssa ja orjuuden historia ovat yksiä suurimmista ongelmakohdista.

”Ne olivat perinteisemmät ja virallisemmat kuin mitä ehkä ennakkoon oli kerrottu. Mutta sitähän se brittimonarkia on” Shillington kertoo.

Moderni monarkia olisi Shillingtonin mielestä kenties jopa eräänlainen ristiriita.

”Seisoisimmeko viisi tuntia ulkona sateessa, kuten ihmiset Lontoossa tekivät? En oikein usko. Mutta aurinko saa meidät ulos”, Burns sanoo.

Tuore kuningas ja kuningatar ovat kaksikon mielestä hieman tylsänoloisia.

”Kruunajaisten pitäisi olla Charlesin onnellisin päivä, mutta silti hän hädin tuskin hymyili”, Burns sanoo.

”Kenellä tahansa olisi kuitenkin vaikeuksia seurata kuningattaren jalanjäljissä. Loppujen lopuksi hän on olosuhteidensa ja kasvatustapansa uhri”, Shillington sanoo.

Kaksikko myös katsoo, että monarkialla on edessään vaikeita kysymyksiä, jotka sen pitää pystyä ratkomaan.

Myös Lily Ishkaevasta kuninkaalla on haasteita edessään. Ihmisten mielipiteet monarkiaa kohtaan ovat muuttuneet sitten Elisabetin kruunajaisten.

”En kannata kaikkea monarkiassa mukana olevia asioita, mutta en halua, että kuningasta vaihdettaisiin valtion päämiehenä pois”, Ishkaeva sanoo.

Lily Ishkaeva toivoo, että kuninkaallinen perhe voisi vierailla Kanadassa useammin, koska kanadalaisille olisi tärkeää nähdä heidät.

Hän oli kuitenkin innoissaan lauantain historiallisista tapahtumista: ”Kansainyhteisön jäsenenä me kanadalaisina haluamme juhlistaa tätä merkittävää päivää.”

Karen Sutherland ja hänen miehensä Andrew niin ikään uskoivat, että kuninkaalla ja kuningattarella tulee olemaan suuri tehtävä edessään, kun he luovat monarkialle uutta roolia. Monarkialla on heidän mielestään myös peiliin katsomisen paikka: epäkohtien korjaamiseksi olisi tehtävä merkittäviä muutoksia.

Karen ja Andrew Sutherlandin mukaan monarkialla on peiliin katsomisen paikka.

”Mielestäni heidän pitäisi myös nostaa esille entistä enemmän jokapäiväisiä huolenaiheita, joita ihmisillä on. Tämä voisi edesauttaa sitä, että kruunusta saataisiin lähestyttävämpi ihmisille”, Andrew sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat