Kymmenet­tuhannet israelilaiset marssivat taas Netanjahun laki­uudistusta vastaan

Ensi viikolla protestien repimä Israel viettää itsenäisyytensä 75. vuosipäivää.

| Päivitetty

Israelissa kymmenet­tuhannet ihmiset marssivat jälleen lauantaina Tel Avivin kaduilla osoittaakseen mieltään pääministeri Benjamin Netanjahun hallinnon kaavailemaa oikeus­järjestelmän lakiuudistusta vastaan.

Lakiuudistus heikentäisi korkeimman oikeuden asemaa laillisuus­valvojana ja kasvattaisi hallituksen valtaa oikeuslaitoksen yli. Vastustajat pitävät uudistusta uhkana Israelin demokratialle. Mielenosoitukset jatkuvat jo 16. viikkoa putkeen.

Israelilaisten protestimieliala ei ole laantunut, vaikka lakiuudistus pantiin maaliskuun lopulla jäähylle hallituksen ja oppositio­puolueiden neuvottelujen ajaksi. Myös sunnuntaille Tel Aviviin on suunniteltu jälleen uutta massa­mielenosoitusta.

Netanjahun hallituskoalitio, johon kuuluvat sekä Likud-valtapuolueen keskusta­oikeistolaiset että maan ääri­oikeistolaiset ja ääri­uskonnolliset puolueet, perustelee lakiuudistusta tarpeella tasapainottaa uusiksi lainsäätäjien ja oikeuslaitoksen valtaoikeuksia.

Netanjahun hallituksen mukaan korkeimman oikeuden tuomarit käyttävät maassa liikaa poliittista valtaa. Lakiuudistus antaisi poliitikoille suuremman vallan tuomarien valintaan.

Ensi viikolla Israelissa vietetään sekä maan 75. itsenäisyyspäivää että kaatuneiden muistopäivää. Lakiuudistuksen vastustajat suunnittelevat jälleen uutta mielenosoitusta Tel Aviviin myös tiistaille itsenäisyys­päivän kynnykselle, ja lakiuudistuksen puolustajat taas aikovat osoittaa mieltään torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat