Suomalaisia on evakuoitu Sudanista, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi HS:lle sunnuntai-iltana.
”Ensimmäiset suomalaiset on saatu maan rajojen ulkopuolelle.”
Evakuointi tehtiin sunnuntain aikana. Haavisto ei sunnuntai-iltana vielä kertonut tarkemmin, kuinka monta suomalaista on saatu evakuoitua ja millä kyydillä heidät saatiin maasta ja minne.
Evakuoinneissa on tehty yhteistyötä muiden Pohjoismaiden, Ranskan ja YK-yhteisöjen kanssa.
”Eri reittejä pitkin – riippuen henkilöiden statuksesta ja olinpaikasta – heitä yritetään saada maan rajojen ulkopuolelle”, Haavisto kertoo.
Avainasemassa ovat hänen mukaansa suuret maat, joiden apuun ja tietoon Suomikin perustaa omia evakuointisuunnitelmiaan.
Haaviston mukaan ulkoministeriö on yhä saanut yhteyden kaikkiin suomalaisiin, jotka ovat yhä Sudanissa. Tällä hetkellä heille etsitään turvallisinta evakuointireittiä ja mahdollisuutta päästä kokoontumiskeskuksiin.
”Suurin riski ihmisillä on liikkuminen kaupungissa. Kaikki eivät ole voineet sotatapahtumien vuoksi vielä lähteä liikkeelle”, sanoo Haavisto.
Lauantaina HS:n haastattelussa Haavisto kertoi, että suomalaisia on Sudanissa ulkoministeriön tietojen mukaan noin kymmenen ja että Suomi tutkii tapoja kansalaistensa evakuointiin.
Suomella ei ole Sudanissa omaa suurlähetystöä, joten tilanteessa joudutaan luottamaan muiden EU-maiden apuun.
Ihmiset pakenivat autoilla Khartumista kohti Port Sudania.
Saksa aloitti kansalaistensa evakuoinnin Sudanista sunnuntaina. Asiasta tiedotti Saksan puolustusministeriö. Uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäinen saksalainen sotilaskone laskeutui Khartumiin hieman ennen iltapäiväneljää paikallista aikaa.
Twitterissä julkaistussa päivityksessään Saksan puolustusministeriö kertoi, että tilanne pääkaupunki Khartumissa on vaarallinen ja että evakuointeja tehdään niin paljon kuin suinkin onnistuu.
Myöhään sunnuntaina Saksan asevoimat kertoi sotilaskoneen lähteneen matkaan Sudanista mukanaan 101 Saksan kansalaista. Twiitin mukaan ensimmäinen Airbus A400M -kone on matkalla takaisin Jordaniaan, minkä lisäksi kaksi muuta konetta on saapunut Sudaniin evakuoidakseen ihmisiä.
Espanja ilmoitti myöhään sunnuntaina onnistuneensa evakuoimaan noin sata ihmistä, joiden joukossa oli 30 Espanjan kansalaista ja 70 muuta ihmistä Euroopan ja Etelä-Amerikan maista.
Sunnuntaina evakuoitiin myös ensimmäiset Hollannin kansalaiset. Heidät evakuoitiin ranskalaisen koneen kyydissä, kertoo Hollannin varapääministeri Wopke Hoekstra Twitterissä.
Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt ilmoitti sunnuntaina, että kolme norjalaisdiplomaattia evakuoitiin Sudanista. Asiasta uutisoi norjalaislehti VG. Norja yrittää vielä evakuoida muut kansalaisensa, mutta se ei kertonut, aikooko asevoimat osallistua operaatioon.
Turkkilaislehti Starin diplomaattilähteiden mukaan Turkki olisi aloittanut 140 kansalaisensa evakuoimisen Khartumista Etiopian kautta.
Aiemmin sunnuntaina muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä Sky News -uutiskanava kertoivat, että Ranskan kansalainen on haavoittunut ampumisessa Ranskan evakuointioperaation aikana. Medioiden mukaan konfliktin osapuolet syyttivät toisiaan ampumisesta kohti Ranskan evakuointisaattuetta sunnuntaiaamuna.
Ranskan ulkoministeriön mukaan Ranskan evakuointioperaatio koskee kansalaisia ja diplomaattista henkilökuntaa.
Ministeriö lisäsi Ranskan auttavan myös muiden Euroopan maiden sekä ”liittoutuneiden kumppanimaidensa” kansalaisia evakuoinneissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranska on saanut evakuoitua noin sata ihmistä Sudanista ilmateitse.
Ruotsi aikoo lähettää sotilaita avustamaan kansalaistensa evakuointia Sudanista. Ruotsin parlamentti on hyväksynyt hallituksen esityksen asiasta.
Britannia on onnistunut evakuoimaan diplomaattinsa sekä heidän perheensä pois Sudanista, kertoi BBC sunnuntaina. Asian vahvistaneen pääministeri Rishi Sunakin mukaan operaatio oli ”monimutkainen ja nopea”.
Myös kaikki yhdysvaltalaisdiplomaatit ja heidän perheensä on saatu turvallisesti evakuoitua Sudanista sotilaslentokoneella, kertoivat useat yhdysvaltalaismediat, muun muassa CNN.
Uutiskanava viittasi nimettömänä esiintyneen yhdysvaltalaisviranomaisen tietoihin, joiden mukaan Yhdysvaltain-suurlähetystö Khartumissa suljettiin työntekijöiden lähdettyä.
Tiedon evakuoinnista vahvisti myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikaisin aamulla Suomen aikaa. Djibouti, Etiopia ja Saudi-Arabia olivat auttaneet operaatiossa.
Sudanin puolisotilaallinen Rapid Support Forces -ryhmittymä (RSF), konfliktin toinen osapuoli, on aiemmin sanonut olevansa ”osittain” valmis avaamaan ”kaikki” Sudanin lentokentät ulkomaiden kansalaisten evakuoimiseksi.
Ainakin Khartumin lentokenttä on AFP:n mukaan RSF:n hallussa. Kentällä on käyty kovia taisteluita. Evakuointeja on tehty esimerkiksi Port Sudanista, noin 850 kilometrin päässä Khartumista.
RSF on taistellut runsaan viikon ajan kenraali Abdel Fattah al-Burhanin johtamia Sudanin asevoimia vastaan. Konfliktissa on kuollut jo satoja ihmisiä ja tuhansia on haavoittunut.
HS-työryhmä: Saara Aholainen, Hanna Freyborg, Hanna Huhtamäki