PahamaiNEIsesta venäläisestä Wagner-palkkasoturiryhmästä kuuden kuukauden palvelusajan jälkeen armahdettavat entiset vangit palaavat usein aiheuttamaan pelkoa kotiseuduilleen.
Brittilehti The Guardian kirjoittaa Etelä-Ossetian pienessä pääkaupungissa Tshinvalissa asuvasta miehestä, 38, jota kutsuttiin lempinimellä Tsugri.
Paikallisten asukkaiden käsitys Tsugrista oli, että hyväntahtoinen mies kärsi lievästä kehitysvammasta, lehti kirjoittaa. Tsugri oli hyvin pidetty kaupunkilaisten keskuudessa, kertoo miehen hyvin tuntenut The Guardianin haastattelema toimittaja Alik Puhati.
Maanantaina kaupungin asukkaiden keskuuteen levisi kylmäävä tieto: kaikkien rakastama Tsugri oli surmattu. Telegram-kanavalla levisi pian video, jossa Tsugrin perässä juossut mies potki häntä ja lopulta puukotti hänet kuoliaaksi.
”Ihmiset kysyvät itseltään, miten tämä saattoi tapahtua”, Puhati kertoi lehdelle.
Paikalliset viranomaiset ilmoittivat varhain tiistaina, että he olivat pidättäneet miehen, jota epäiltiin Tsugrin murhasta. Etelä-Ossetian tiedotusvälineiden mukaan mies oli nimeltään Georgiy Siukajev, murhasta tuomittu entinen vanki, jonka Wagner-ryhmä värväsi riveihinsä suoraan vankilasta viime syksynä.
Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aikana Wagner on värvännyt Ukrainaan arviolta kymmeniä tuhansia vankeja, joiden joukossa on lukuisia murhista ja muista vakavista väkivallanteoista tuomittuja.
Entiset vangit on sijoitettu suoraan taistelujen etulinjaan. Heistä useiden uskotaan kuolleen Ukrainassa.
Ne, jotka ovat selvinneet taisteluista kuusi kuukautta hengissä, on armahdettu, ja he ovat palanneet kotikaupunkeihinsa.
Wagner-johtaja Jevgeni Prigožinin mukaan yli 5 000 entistä vankia on jo vapautettu asepalveluksesta.
Yksi heistä oli Tsugrin surmannut, hiljattain kotikaupunkiinsa palannut Siukajev. Armahdettujen Wagner-taistelijoiden vapauttaminen on herättänyt heidän kotiseuduillaan pelkoa siitä, että he jatkavat väkivaltaisten rikosten tekemistä.
Myös Prigožin on kommentoinut Vasiljevin surmaa. Wagner-johtaja väittää, että Siukajev ”vain puolusti Vasiljevin häiritsemiä sivullisia”.
Etelä-Ossetian entinen presidentti Anatoli Bibilov tyrmäsi Prigožinin lausunnon ja kutsui Tsugria ”ystävälliseksi ja vaarattomaksi kaveriksi, jota kaikki, harvaa poikkeusta lukuun ottamatta, rakastivat”.
Tsugri ei ollut ensimmäinen entisen vangin ja armahdetun Wagner-taistelijan murhaama henkiö.
Maaliskuun lopussa 85-vuotias eläkeläinen nainen nimeltä Julia surmattiin kotonaan rauhallisessa Novyi Buretsin kylässä Kirovin alueella noin 600 kilometriä Moskovasta itään.
Tekijä, 28-vuotias Ivan Rossomahin, oli tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankeuteen murhasta vuonna 2020. Hänkin värväytyi Wagner-joukkoihin ja palasi vasta äskettäin Novyi Buretsiin.
Uutiset Rossomahinin paluusta huolestuttivat Novyi Buretsin muutaman sadan asukkaan kylää, ja asiaa käsiteltiin jopa valtuuston kokouksessa.
Kylän poliisipäällikkö Vadim Varankin ehti luvata kokouksessa, että Rossomahin häädettäisiin kaupungista 28. maaliskuuta.
Vain päivää myöhemmin, 29. maaliskuuta, Rossomahin kuitenkin asteli sisään 85-vuotiaan naisen kotiin, jossa hänen uskotaan tappaneen naisen erityisen raa'alla tavalla.
”Valtio ja henkilökohtaisesti Vladimir Putin ja Prigožin ovat syyllisiä Julian kuolemaan, ja heidän pitäisi vastata siitä”, sanoi nimettömänä pysytellyt The Guardianin haastattelema kuolleen eläkeläisnaisen lähisukulainen.
”He vapauttivat sairaan paskiaisen takaisin yhteiskuntaan.”