Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin poika väittää taistelleensa Wagner-joukoissa

Nikolai Peskov, 33, on antamansa haastattelun perusteella hyvin harvinainen esimerkki, sillä korkea-arvoisten venäläisvirkamiesten pojat eivät julkisesti ole kertoneet kuuluneensa Wagner-joukkoihin.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov joulukuussa 2021.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin poika Nikolai Peskov, 33, on myöntänyt taistelleensa Wagner-joukoissa Ukrainassa, kertoo Reuters. Reuters lainaa Komsomolskaja Pravda -lehden tietoja.

Peskovin poika kertoi lehdelle antamassaan haastattelussa käyttäneensä peitenimeä Wagner-joukoissa.

Nikolai Peskov on haastattelun perusteella erittäin harvinainen esimerkki, sillä korkea-arvoisten virkamiesten pojat eivät julkisesti ole kertoneet kuuluneensa Wagner-joukkoihin.

”Tein ratkaisun omasta aloitteestani”, sanoi Nikolai Peskov, jonka isä on toiminut Putinin tiedottajana vuodesta 2008, kertoi haastattelussa.

”Pidin sitä velvollisuutenani.”

Nikolai Peskov kertoi kuuluneensa Wagner-joukkoihin hieman vajaat puoli vuotta. Hän kertoo käyttäneensä peitenimeä, sillä halusi pitää oikean henkilöllisyytensä salassa. Komsomolskaja Pravdan mukaan Peskov palkittiin rohkeudestaan mitalilla.

Wagnerin perustajan Jevgeni Prigožinin mukaan Dmitri Peskov oli lähestynyt häntä ja pyytänyt värväämään poikansa tykistöön.

”Kaikista tuttavistani vain yksi henkilö, Dmitri Sergeivitš Peskov, lähetti poikansa [Wagner-joukkoihin]. Hän tuli luokseni ja sanoi: ”Ota hänet tykistömieheksi”, Prigožin väitti Telegramissa julkaistussa videossa.

Ei ole tiedossa, miksi Peskov taisteli Wagner-joukoissa eikä Venäjän asevoimien joukoissa.

Venäjän puolustusministeriön kerrotaan aloittaneen uuden näkyvän kampanjan, jolla yritetään saada vapaaehtoisia sotimaan Ukrainaan. Lisäksi Wagner-palkkasotilasryhmä on lopettanut vankien värväämisen riveihinsä, joten sekin kamppailee nyt taisteluikäisistä, vapaaehtoisista miehistä.

Ei ole tiedossa, onko Peskovin väitetty kuuluminen Wagner-joukkoihin osa jompaakumpaa kampanjaa.

Nikolai on Dmitri Peskovin poika ensimmäisestä avioliitosta. Hän työskenteli armeijapalveluksensa jälkeen jonkin aikaa Venäjän valtion propagandaa ulkomailla levittävällä Russia Today -kanavalla.

Hän asui Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kymmenen vuotta Britanniassa, Kommersant-lehti kertoo. Sen jälkeen hän palasi Venäjälle ja palveli armeijan strategisissa joukoissa vuodet 2010–2012.

Vielä viime syyskuussa Nikolai Peskov väitti, ettei hänelle ”todellakaan olisi sopivaa” saapua paikalla sotilaskomissaariin.

Silloin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukijat huijasivat Dmitri Peskovin poikaa sekä Venäjän pääministerin Mihail Mišustinin poikaa Aleksei Mišustinia.

Navalnyin tiimi julkaisi tuolloin videon, jolla se esiintyi liikekannallepanon johdosta soittavana sotilaskomissariaatin edustajana.

Videoidussa suorassa lähetyksessä soitettiin korkeiden venäläisvirkamiesten lapsille, joilta kysyttiin, ovatko he valmiit ilmoittautumaan sotilaskomissariaattiin ja liittymään reserviin, jotta heidät voitaisiin myöhemmin kutsua palvelukseen.

Mediahuomion keskelle joutuivat Nikolai Peskov ja Aleksei Mišustin.

Nikolai Peskov kertoi videolla, ettei hän aio lähteä minnekään ja aikovansa ”ratkaista tilanteen eri tasolla”. ”Puhun poliittisista nyansseista”, hän kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat