Azerbaidžan pystytti tarkastus­pisteen ainoalle Vuoristo-Karabahiin vievälle tielle

Tarkastuspisteen pystyttämisen jälkeen sekä Azerbaidžanin että Armenian joukkojen kerrottiin ammuskelleen alueella.

Azerbaidžan kertoi sunnuntaina pystyttäneensä tarkastuspisteen ainoalle Vuoristo-Karabahiin vievälle tielle, kertoo uutistoimisto Reuters. Alue on kiistelty: se tunnustetaan kansainvälisesti osaksi Azerbaidžania, mutta sen 120 000 asukasta ovat pääosin armenialaisia.

Tarkastuspisteen pystyttämisen jälkeen sekä Azerbaidžanin että Armenian joukkojen kerrottiin ammuskelleen alueella. Armenian puolustusministeriön mukaan yksi armenialaissotilas olisi kuollut ammuskelussa.

Piste pystytettiin Hakari-sillalle Laçınin käytävään, joka yhdistää Armenian ja Vuoristo-Karabahin toisiinsa. Azerbaidžanilaiset viranomaiset ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa toinen puoli pistettä on ajoneuvojen ja sotilaiden tukkima.

Azerbaidžanin ulkoministeriön mukaan Armenia yritti käyttää tietä aseiden kuljetukseen. Ministeriön mukaan tarkastuspiste oli välttämätön ”rajaturvallisuuden” vuoksi sekä ”tien turvallisen käytön takaamiseksi” ja ”välttämättömyys kansalliselle turvallisuudelle, valtion suvereniteetille ja oikeusvaltioperiaatteelle”.

Armenian mukaan tarkistuspiste rikkoo maiden välistä vuoden 2020 tulitauko­sopimusta. Osapuolet kävivät silloin alueella sotaa, jossa kuoli 6 500 ihmistä. Alueelle saatiin Venäjän välittämä tulitauko, jonka sopimuksen mukaan venäläiset rauhanturvaajat kontrolloisivat aluetta ja Venäjä panee sopimuksen täytäntöön.

Azerbaidžanilaiset aktivistit tukkivat käytävän joulukuussa. Silloin Armenia sanoi, ettei Venäjä pystynyt estämään tiesulkua.

Yhdysvallat sanoi sunnuntaina olevansa ”syvästi huolissaan” Azerbaidžanin pystyttämästä tarkastuspisteestä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan ihmisten pitäisi saada liikkua ja käydä kauppaa avoimesti ja vapaasti Laçınin käytävässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat