Venäjä väittää Yhdysvaltain evänneen viisumeita venäläis­toimittajilta – Lavrov jyrähti

Lavrov sanoi Venäjän ryhtyvän vastatoimiin.

Lavrov matkusti New Yorkiin YK:n turvallisuusneuvoston Venäjän puheenjohtajuuden kunniaksi.

Venäjä sanoi sunnuntaina Yhdysvaltain evänneen viisumit venäläis­toimittajilta, jotka halusivat kuvata Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin matkaa New Yorkiin, uutistoimisto AP kertoo. Lavrov sanoi Venäjän ryhtyvän vastatoimiin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa. Lavrov matkusti New Yorkiin YK:n turvallisuusneuvoston Venäjän puheenjohtajuuden kunniaksi.

”Maa, joka kutsuu itseään vahvimmaksi, älykkäimmäksi, vapaaksi ja oikeudenmukaiseksi, on tehnyt jotain typerää osoittamalla, että sen vannomat vakuutukset sananvapauden ja tiedonsaannin suojelemisesta eivät ole minkään arvoisia”, Lavrov tylytti ennen lähtöään Moskovasta sunnuntaina.

”Voitte olla varmoja, ettemme unohda emmekä anna anteeksi.”

Asiaan otti kantaa myös Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova, joka luonnehti tapausta ”ilmiselväksi sananvapauden manipuloinniksi ja lehdistönvapauden rikkomiseksi”.

AP:n mukaan kiista johtuu Venäjän ja Yhdysvaltain välisistä jännitteistä, jotka nostivat päätään viime kuussa Venäjän pidätettyä Wall Street Journalin toimittajan Evan Gershkovichin syytettynä vakoilusta. Yhdysvallat on tyrmännyt pidätyksen ja pitää sitä ”väärin perustein tehtynä”.

Monet Moskovasta käsin raportoineet länsimaalaiset toimittajat poistuivat maasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjä vaatii tällä hetkellä ulkomaalaisia toimittajia uusimaan viisuminsa ja akkreditointinsa kolmen kuukauden välein. Ennen sotaa toimenpiteet piti tehdä kerran vuodessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat