Mies joi lounaalla litratolkulla olutta – Oikeus katsoi, ettei sen perusteella saanut irtisanoa

Oikeus huomautti esimerkiksi, ettei työntekijänsä erottanut yhtiö ottanut huomioon Etelä-Espanjan kuuman kesän mahdollista vaikutusta miehen juomiseen. Työnantaja joutui maksamaan 47 000 euroa korvauksia.

Murcian itsehallintoalueen korkeimman oikeuden mukaan työntekijänsä erottanut yhtiö ei näyttänyt toteen, että työpäivän aikana useita litroja alkoholia juonut sähkömies olisi ollut selvästi humaltunut.

| Päivitetty

Espanjalaisoikeus on linjannut, ettei työnantajalla ollut perusteita erottaa työntekijäänsä, joka saattoi juoda yli kolme litraa olutta työpäivänsä aikana.

Kaakkois-Espanjassa sijaitsevan Murcian itsehallintoalueen korkein oikeus tuli siihen johtopäätökseen, ettei sähköyhtiö ollut esittänyt riittävää näyttöä työntekijänsä erottamiselle.

Oikeus määräsi sähköyhtiön maksamaan irtisanotulle työntekijälleen 47 000 euron suuruiset korvaukset.

Asiasta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian ja The Huffington Post.

27 vuotta samalla työnantajalla työskennellyt sähkömies sai potkut vuonna 2021 sen jälkeen, kun hänen työnantajansa palkkaama yksityisetsivä seurasi häntä heinäkuussa muutaman päivän ajan. Yksityisetsivä raportoi työnantajan autolla liikkuneen sähkömiehen alkoholin käytöstä.

Erokirjeen mukaan sähkömies oli työtoverinsa kanssa juonut lounaalla neljä tölkkiä olutta ja litran pullon olutta. Myöhemmin samana iltapäivänä hänet nähtiin jälleen juomassa olutta tölkistä.

Puoli seitsemän aikaan illalla hänet nähtiin vielä kerran samoissa puuhissa ennen ajoa takaisin Murcian kaupunkiin, jossa yhtiön toimisto sijaitsee. Hänen oli myös aamulla nähty pysähtyvän työtoverinsa kanssa baariin, mutta tietoa siitä, kulutettiinko myös tällöin alkoholia, ei ole.

Kaksi viikkoa myöhemmin sähkömies nähtiin kahden työtoverinsa kanssa juomassa seitsemän litraa olutta aamupäivän ja lounastauon välillä. Myöhemmin samana päivänä hänen nähtiin juovan vielä kolme 330 millilitran oluttölkkiä ennen palaamista toimistolle.

Kuusi päivää tämän jälkeen sähkömies joi yhden oluen ennen lounasta, lounaalla kolme lasia viiniä ja lopulta vielä pienen lasin brandyä.

Oikeus ei kuitenkaan nähnyt irtisanomiselle riittäviä perusteita. Sen mukaan ei voitu näyttää toteen, että alkoholia nauttinut sähkömies olisi humaltunut juomista tai ettei hän olisi sen seurauksena kyennyt tekemään työtään.

Sähkömiestä seurannut yksityisetsivä ei esimerkiksi maininnut havainneensa seurattavassa päihtymyksen merkkejä tai horjuvaa kävelyä.

Oikeus huomautti myös, ettei yhtiö ollut ottanut huomioon Etelä-Espanjan kuuman kesän mahdollista vaikutusta miehen juomiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat