Tukholma
Maanantaina Ruotsin radion P4-kanavan normaali lähetysvirta keskeytyi.
Radiosta kuului viesti Ruotsin puolustusvoimilta:
”Sinun, joka olet saanut kutsun 24. huhtikuuta alkavaan sotilasyksikköharjoitukseen, tulee mahdollisimman pian ilmoittautua paikalla, joka on mainittu palvelukseenastumismääräyksessä”, radiosta kuului.
Viesti liittyi Ruotsissa käynnissä olevaan suuren sotaharjoitukseen, jossa alkoi maanantaina uusi vaihe. Tässä harjoituksen vaiheessa Ruotsia uhkaa sota, minkä johdosta viranomaiset käynnistävät puolustusvoimien mobilisaation.
Osana harjoitusta viranomaiset testasivat mobilisaatioilmoituksen lähettämistä radiossa.
Lähes kuukauden kestävä Aurora 23 -sotaharjoitus on suurin Ruotsissa järjestetty sotaharjoitus lähes 30 vuoteen. Osallistujia on yli 26 000, osallistujamaita 15.
Suomesta harjoitukseen osallistuu yli tuhat sotilasta, joista reserviläisiä on noin 250.
Ensimmäiset suomalaissotilaat saapuivat Ruotsiin torstaina, kun Uudenmaan prikaati liittyi harjoitukseen.
Tiistaina Ruotsiin saapuu Suomesta maavoimien osasto yhdessä meri- ja ilmavoimien kanssa, kun 600–700 suomalaista sotilasta nousee maihin Ruotsin Oskarshamnissa.
Ruotsin sotaharjoitus on Euroopan mittakaavassa suuri ja myös Suomelle erittäin tärkeä, kuvaa Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläinen.
Suomen joukot pääsevät harjoittelemaan sekä ruotsalaisten että kansainvälisten kumppaneiden kanssa toimimista.
”Ruotsin kanssa harjoittelemme yhteisiä operaatioita maalla, merellä ja ilmassa. Suuret ja monikansalliset joukkojen harjoitukset ovat hyvä tapa kehittää yhteensopivuutta”, Pietiläinen sanoo.
Suurin osa harjoituksen osallistujamaista kuuluu Natoon, tuoreimpana jäsenenä Suomi.
Suomelle Aurora-harjoitus onkin ensimmäinen iso harjoitus Naton jäsenenä. Pietiläinen kuitenkin sanoo, että Suomen Nato-jäsenyydellä ei ole tässä harjoituksessa suurta merkitystä. Harjoitusta on suunniteltu jo pitkään ennen Suomen ja Ruotsin Nato-prosesseja.
Pietiläinen uskoo, että myös Ruotsista tulee pian Naton jäsen. Tällä viikolla Ruotsi oli mukana myös Helsingissä järjestetyssä Nato-kokouksessa.
”Ruotsi oli mukana Nato-maiden rinnalla harjoitustoiminnan suunnittelussa”, Pietiläinen sanoo.
Ruotsi järjestää sotaharjoitukset tilanteessa, jossa Euroopassa raivoaa oikea sota. Ruotsi on varautunut siihen, että esimerkiksi Venäjä syyttäisi Ruotsin harjoituksen eskaloivan turvallisuuspoliittisia jännitteitä.
Ruotsin puolustusvoimain komentaja Micael Bydén sanoo, että Ruotsi on tiedottanut harjoituksestaan laajasti, jotta Euroopan maat tietävät, mitä tapahtuu ja missä.
Ruotsi on viestittänyt harjoituksesta myös Venäjälle ja pitää linjat auki myös harjoituksen aikana.
”Näin pyrimme välttämään mahdollisia väärinkäsityksiä. Tämä ei ole mikään salainen harjoitus”, Bydén sanoo.
Ruotsi on viestinyt harjoituksesta paljon myös oman maan sisällä. Harjoitus näkyy Ruotsin katukuvassa, ja esimerkiksi sotilasajoneuvojen letkoja on jo nähty maanteillä.
Kesken harjoituksen Ruotsi aloitti myös todellisen sotilasoperaation, kun maa osallistui evakuointioperaatioon Sudanissa. Ruotsi lähetti Sudaniin eliittijoukkoja ja kuljetuskoneita, joiden avulla maasta evakuoitiin kymmeniä ruotsalaisia ja muiden maiden kansalaisia.
Ruotsin puolustusvoimat oli pitkään keskittynyt juuri kansainvälisiin tehtäviin, mutta viime vuosina Ruotsi on suunnannut määrärahoja takaisin oman maan puolustukseen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Ruotsin pyrkimys Natoon ovat kasvattaneet Ruotsin panostuksia puolustukseen entisestään.
Harjoituksessa Ruotsi harjoittelee oman alueensa puolustamista yhdessä kumppaneidensa kanssa. Keskeisimmät kumppanimaat Ruotsille ovat tässä harjoituksessa Suomi, Yhdysvallat ja Britannia.
Esimerkiksi viime viikolla Ruotsiin saapui Norjan kautta 700 yhdysvaltalaista sotilasta.
Eversti Pietiläinen sanoo, että suurella harjoituksella on kykyjen kehittämisen lisäksi ennaltaehkäisevä tarkoitus.
”Osallistumalla harjoitukseen osoitamme liittolaistemme kanssa kykymme puolustaa Eurooppaa. Tarkoitus on ennaltaehkäistä sotaa ja saada mahdollinen hyökkääjä uskomaan, että sen ei ole edullista käyttää sotavoimaa liittoumaa vastaan”, hän kuvaa.