Kiinan Pariisin-lähetystö irtaantui oman suur­lähettiläänsä lausunnoista: ”Henkilö­kohtaisia näkemyksiä”

Lu Shayen lausunnot eivät edusta Kiinan virallista politiikkaa, sanoo Kiinan Pariisin-suurlähetystö.

Lu Shaye kiisti Neuvostoliittoon aikanaan kuuluneiden valtioiden suvereniteetin eli itsemääräämisoikeuden. Kuva on otettu elokuussa 2019.

Kiinan Pariisin-suurlähetystön mukaan Kiinan Ranskan-suurlähettilään kohua herättäneet Ukraina-kommentit eivät edusta Kiinan virallista kantaa.

Lähetystö julkaisi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan tiedotteen, jossa se toteaa, että sen oman lähettilään kommentit ovat lähettilään ”henkilökohtaisia näkemyksiä” eivätkä edusta Kiinan virallista politiikkaa.

Ranskan-suurlähettiläs Lu Shaye kommentoi perjantaina Ranskan LCI-televisiokanavalla Krimin niemimaan tilannetta ja sitä, kuuluuko niemimaa hänen mielestään kansain­välisen oikeuden mukaisesti Ukrainalle.

Vastauksessaan suurlähettiläs sanoi asian ”riippuvan siitä, miten ongelma nähdään”. Hän otti kantaa Krimin historiaan ja samalla kiisti Neuvostoliittoon aikanaan kuuluneiden valtioiden suvereniteetin eli itsemääräämisoikeuden.

”Kansainvälisen oikeuden mukaan näillä entisillä Neuvostoliiton valtioilla ei ole voimassaolevaa statusta. Koska ei ole kansainvälistä sopimusta, joka konkretisoisi niiden statuksen suvereeneina valtioina”, Lu sanoi.

Kommentit herättivät ankaraa kritiikkiä entisissä Neuvostoliiton maissa. Muiden muassa Viron ulkoministeri Margus Tsahkna kutsui niitä ”virheellisiksi ja historian väärintulkinnaksi”. Liettuan ulkoministeriö vaati kommenteille selitystä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi maanantaina medialle puhuessaan, että esitetyn kaltainen kielenkäyttö ei ole diplomaatin puhetta. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Kiinan ulkoministeriöstä kommentoitiin maanantaina AFP:lle, että Kiina kunnioittaa kaikkien entisten neuvostomaiden suvereenia asemaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat