YK-johtaja kritisoi voimakkaasti Venäjää Lavrovin johtamassa kokouksessa New Yorkissa

”Suurvaltojen väliset jännitteet ovat historiallisen korkealla. Samoin on kasvanut konfliktien uhka”, Guterres jatkoi Lavrovin istuessa hänen vieressään.

YK:n pääsihteeri António Guterres (vasemmalla punaisessa solmiossa) vieressään oikealla Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri António Guterres kritisoi voimakkaasti Venäjää suoraan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville, kun miehet olivat kokoontuneet samaan kokoukseen Yhdysvaltain New Yorkissa.

Guterresin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheuttaa ”valtavaa kärsimystä ja tuhoa Ukrainalle ja ukrainalaisille”.

”Suurvaltojen väliset jännitteet ovat historiallisen korkealla. Samoin on kasvanut konfliktien uhka”, Guterres jatkoi Lavrovin istuessa hänen vieressään. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

New Yorkissa on käynnissä YK:n turvallisuusneuvoston kokous, jossa puhetta johtaa Lavrov. Se johtuu siitä, että Venäjästä tuli huhtikuun alussa turvallisuus­neuvoston johtaja.

Kansainvälisen rauhan ja vakauden kannalta yhtenä tärkeimpänä elimenä pidetyn turvallisuus­neuvoston johdossa on siis maa, jonka johtaja Vladimir Putin on kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n etsintäkuuluttama.

YK:n kokouksessa Lavrov sanoi, että kansainvälinen tilanne on tällä hetkellä jopa ”vaarallisempi kuin kylmän sodan aikana”, eikä ”luottamusta multilateralismiin enää ole”.

”Kukaan ei ole antanut länsivähemmistölle lupaa puhua koko maailman puolesta”, Lavrov sanoi maanantaina.

Kokouksessa oli paikalla myös Paul Whelanin sisko Elizabeth Whelan, joka vaati Venäjältä veljensä vapauttamista. Paul Whelan on entinen Yhdysvaltain merivoimien sotilas, joka pidätettiin Venäjällä vuonna 2018. Venäjä syytti miestä vakoilusta, mutta Whelanin pidätystä on pidetty poliittisena. Paul Whelan istuu 16 vuoden vankeustuomiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat