Sähkö­työntekijät saattavat katkaista sähköt Cannesin elokuva­festivaaleilta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vahvisti kiistellyn eläkeuudistuksen, mutta mielenilmauksia lakia vastaan se ei lopettanut. Nyt sähkötyöntekijät ottavat protestivälineekseen suurtapahtumat.

Poliisi vartioi General Confederation of Labour (CGT) ammattiliiton mielenosoittajia Pariisissa 24. huhtikuuta.

Ranskalaiset sähkötyöntekijät uhkaavat katkaista sähköt Cannesin elokuvafestivaaleilta hiljattain vahvistetun eläkelain vuoksi, uutisoi The Guardian.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vahvisti kiistellyn eläkeuudistuksen huhtikuun puolivälissä. Uusi laki nostaa virallisen eläkeiän 62 vuodesta 64 vuoteen. Eläkelakia on vastustettu jo kolmen kuukauden ajan lukuisissa mielenosoituksissa, joista osa on yltynyt väkivaltaisiksi.

Lain vahvistamisen jälkeen Macron pyrki lievittämään vihamielisyyksiä 100 päivän toimintasuunnitelmallaan. Hän lupasi konkreettisia toimia terveyden, koulutuksen, työllisyyden ja ranskalaisten kotitalouksien ostovoiman parantamiseksi Ranskan kansallispäivään 14. heinäkuuta mennessä.

Ranskan suurimpiin ammattiliittoihin kuuluvan General Confederation of Labourin (CGT:n) jäsenet lupasivat puolestaan ”100 päivää toimintaa ja vihaa”.

”Macron lupasi 100 päivää rauhoittelua, me lupaamme hänelle 100 päivää toimintaa ja vihaa! Nyt ei ole aika luovuttaa”, liitto kirjoitti lausunnossaan.

Ajanjakso osuu elokuvateollisuuden vuosittaiseen tapahtumaan sekä muihin urheilu- ja kulttuuritapahtumiin. Sähkökatkolla uhkaaminen tuli esiin liiton perjantain yleiskokouksen jälkeen.

”Toukokuussa tee mitä haluat! Cannesin elokuvafestivaali, Monacon Grand Prix, Ranskan avoimet ja Avignonin festivaali voivat olla pimeänä. Emme luovuta!”

CGT-energialiiton pääsihteeri Fabrice Coudour sanoi, ettei tavoitteena ole ”estää tapahtumia”, vaan luoda foorumi mielenilmaisuille.

Vappupäiväksi Ranskaan on odotettavissa laajoja mielenilmauksia. Ammattiliitto on myös vaatinut, että vapun jälkeen 3. toukokuuta vietetään ”kansallista vihan päivää”.

Viime viikolla vihaiset energia-alan työntekijät katkaisivat sähköt Montpellierin lentokentälle ja paikalliselle koululle, jossa Macron vieraili.

Cannesin elokuvafestivaalin järjestäjät eivät ole kommentoineet häiriöuhkaa. Elokuvafestivaali, joka on järjestyksessä 76., järjestetään 16.–27. toukokuuta.

Lue lisää: Macron lupaili puheessaan toimia työ­olojen edistämiseksi

Lue lisää: Macron hyväksyi eläkelain vastustuksesta huolimatta, protestit jatkuvat

Lue lisää: Miksi eläke­uudistusta vastustetaan niin raivokkaasti?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat