Sotabloggaajan surmannutta räjähdystä käsiteltiin Moskovassa suljetuin ovin

Oikeuden istunto pidettiin maanantaina suljettujen ovien takana, koska materiaalit ”sisältävät salaista tietoa esitutkinnasta". Terrorismista syytetty Darja Trepova olisi tahtonut pitää istunnon avoimena.

Oikeustalolla työskentelevät toimittajat kuvasivat maanantaina kun pidätyskeskuksessa ollut Darja Trepova puhui videoyhteydellä. Trepovaa syytetään terrorismista sotabloggaaja Maksim Fominin Pietarissa surmanneen räjähdyksen vuoksi.

Oikeus ei maanantaina päästänyt tutkintavankeudesta Darja Trepovaa, jota syytetään terrorismista ja venäläisen sotabloggaajan surmanneen räjähdyksen aiheuttamisesta Pietarissa.

Räjähdys tapahtui huhtikuun alussa Pietarin keskusta-alueella sijaitsevalla Vasilinsaarella. Siinä loukkaantui noin 40 henkeä.

Oikeuden istunnossa maanantaina Trepova, 26, kertoi olevansa tapahtuneesta hyvin pahoillaan ja toivovansa loukkaantuneiden parantumista.

Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters sekä venäläismediat, kuten Interfax, Kommersant ja Fontanka.

Trepovaa syytetään räjähdyksestä, jossa Vladlen Tatarskina tunnettu sotabloggaaja Maksim Fomin sai surmasta.

Fomin oli yksi parhaiten tunnetuista ja vaikutusvaltaisimmista sotabloggaajista, joista tuli Venäjällä tunnettuja sen jälkeen kun maa aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan.

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tukeva Fomin oli puhumassa pietarilaisessa kahvilassa 2. huhtikuuta. Tilaisuudessa Trepova ojensi Fominille patsaan, jonka sisällä räjähteen kerrotaan olleen.

Trepovaa vastaan on nostettu syytteet terrorismista. Tutkijat väittävät, että Trepova toimi Ukrainaa tukevan ryhmän puolesta, jolla olisi yhteyksiä Kremlin kriitikkoon ja oppositiojohtajaan Aleksei Navalnyiin, joka istuu poliittisena pidettyä vankilatuomiota.

Navalnyin liittolaiset ja Ukraina ovat kiistäneet olevansa osallisia räjähdykseen.

Maanantaina Trepova valitti pitämistään tutkintavankeudessa ja pyysi päästä kotiarestiin vähintään 2. kesäkuuta saakka. Moskovalainen tuomioistuin hylkäsi videoyhteydellä tutkintavankeudesta osallistuneen Trepovan valituksen.

Oikeus päätti maanantaina, että pidätys oli laillinen eikä päästänyt häntä tutkintavankeudesta.

Reuters kertoo maanantaisen istunnon olleen muodollinen, eikä siinä käsitelty Trepovaa vastaan ​​nostettuja syytteitä.

Trepova puhui sen jälkeen, kun tutkija oli pyytänyt istunnon pitämistä suljettujen ovien takana. Syyksi kerrottiin, että "oikeudessa tutkittavat materiaalit sisältävät salaista tietoa esitutkinnasta".

”Vastustan istunnon pitämistä suljettuna, ja siinä tapauksessa tahdon sanoa, että olen järjettömän pahoillani tapahtuneesta ja rukoilen loukkaantuneiden puolesta päivittäin”, Trepova sanoi Fontankan mukaan.

Myös Trepovan asianajaja vastusti asian käsittelyä suljetuin ovin, Kommersant kertoo.

Trepovan aviomies on aikaisemmin kertonut uskovansa, ettei Trepova olisi tiennyt patsaaseen kätketyistä räjähteistä ja että hänet lavastettiin syylliseksi. Hän kiistää myös vaimonsa väitetyt yhteydet Navalnyin järjestöön ja liittolaisiin.

Hän kertoo asiasta sananvapautta puolustavan Mozhem objasnyt’ -Telegram-kanavan haastattelussa.

Trepova ja hänen aviomiehensä pidätettiin sodanvastaisissa mielenosoituksessa Pietarissa helmikuussa 2022.

Kanavan mukaan Trepovan aviomies on nyt Georgiassa.

Darja Trepova oikeuden kuulemisessa Moskovassa 4. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat