YK: Intia ohittaa Kiinan maailman väki­rikkaimpana maana jo tällä viikolla

Aiemmin YK on arvioinut, että Intian väkiluku ylittäisi Kiinan vasta kesäkuun loppuun mennessä. Kiinan ja Intian yhteenlaskettu väestö kattaa yli kolmanneksen koko maapallon väestöstä.

Junamatkailijoita Lonin kaupungissa Uttar Pradeshin osavaltiossa maanantaina.

Intian väkiluvun odotetaan saavuttavan ja ohittavan Kiinan väkiluvun huhtikuun loppuun mennessä – eli jo tällä viikolla, arvioi YK.

YK:n mukaan Intian väkiluku nousee nyt 1 425 775 850 asukkaaseen, jolloin maailman väkirikkaimman maan titteli siirtyy Kiinalta Intialle.

Asiasta kertovat YK ja uutistoimisto Reuters.

Kiinan ja Intian yhteenlaskettu väkiluku on enemmän kuin kolmasosa koko maapallon väestöstä, YK:n taloudellisten ja sosiaalisten asiain osasto DESA:n johtaja John Wilmoth kertoo.

Toisin kuin Intian, Kiinan väkiluku on kääntynyt laskuun.

”Kiinan väkiluku saavutti huippunsa vuonna 2022 ja on sen jälkeen ollut laskusuunnassa”, Wilmoth sanoi maanantaina lehdistötilaisuudessa YK:n päämajassa New Yorkissa.

Aiemmin YK oli arvioinut, että Intian väkiluku ylittäisi Kiinan vasta kesäkuun loppuun mennessä.

Lue lisää: YK: Intian väkiluku ylittää Kiinan kesäkuuhun mennessä

Vuonna 2022 Kiinan syntyvyysluvut kuuluivat YK:n väestönkehitysraportin mukaan maailman alhaisimpiin: kiinalaiset naiset synnyttävät elämänsä aikana keskimäärin 1,2 lasta. Intiassa vastaava luku on 2,1.

Wilmoth muistutti, että lähitulevaisuudessa myös iäkkäiden ihmisten määrä tulee kasvamaan nopeasti sekä Kiinassa että Intiassa. Wilmoth peräänkuulutti pitkän aikavälin ratkaisujen tarvetta.

”Nyt on aika ajatella pitkällä tähtäimellä ja lisätä solidaarisuutta yhteiskuntien sisällä ja sukupolvien välillä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat